S ÚSMĚVEM IDIOTA... NA VDĚČNÉ ČASY... A NĚKDY JINAK - Činoherní klub

19.5.2019, 19:30 – 21:30

Chápali jsme potřebu obecenstva dát najevo svůj postoj k okupaci, protože jsme sami pociťovali něco podobného. 

S ÚSMĚVEM IDIOTA... NA VDĚČNÉ ČASY... A NĚKDY JINAK - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Tak jsme kromě výstavky fotografií ze srpnových dnů pouštěli například o přestávce představení Mandragora Krylovy písničky. To všechno nebylo, ale to pravé, a tak, aby mělo publikum aspoň v některých večerech větší možnost veřejně projevit svou náladu, než jak to bylo možné na základě některých replik, rozhodli jsme se to udělat pomocí přece jen volnějšího útvaru s výraznými prvky toho, k čemu měla panující nálada tak blízko: totiž šibeničnímu humoru. Také proto jsme poskytli Skoumalovi a Vodňanskému možnost uvést pořad S úsměvem idiota (premiéra 19. května 1969), když to, jaký humor pěstovali, nám bylo blízké a zamlouvalo se nám to i bez nějakého momentálního vnějšího důvodu.
Tak vzniklo v posrpnové sezoně něco, čemu pak herci říkali opereta ČK a co mělo význam nejen samo v sobě, ale dokonce i jako vítaný příspěvek do pokladny divadla (…)
Jaroslav Vostrý Činoherní klub / Praktická dramaturgie 1965 – 1972

Po 19. květnu 1969, kdy se Petr Skoumal s Janem Vodňanským odvážili svého prvního celovečerního představení, začalo se mluvit o nové autorské dvojici. Ten pojem je v českých poměrech spojen s představou bytosti takřka mýtické, dvojjediného tvora, který má 'hlavu Davida a tělo Goliáše', což ho činí nezranitelným v jakékoli historické situaci.
(…) nehrají ani 'osvobozené divadlo' ani divadlo 'sedmi malých forem', nepíší si pořád nové a nové role ani se nestylizují do stále týchž typů. Zpočátku jim dokonce stačí, že mohou hrát ve včerejší nebo zítřejší činoherní dekoraci, když má divadlo volný večer. Pravda: na první pohled poněkud připomínají typy S + Š, jen obráceně obsazené: ten naivní rozumbrada, jehož hlavním výrazovým prostředkem je kouzlo nechtěného, 'táhne představení', sledován kritickýma očima pianisty, který zároveň vykonává 'umělecký dozor'. Ale tahle typologie zůstává u  základních povahových dispozic Vodňanského jakožto nadšeného amatéra poznamenaného častuškami a Skoumala jako zdrženlivého skeptika s anglickou výchovou. (…)
Přemysl Rut Zpěvohra Činoherního klubu in Činoherní klub 1965 – 2005

JAN VODŇANSKÝ - PETR SKOUMAL / S ÚSMĚVEM IDIOTA
(režie Petr Skoumal, 1969)
JAN VODŇANSKÝ - PETR SKOUMAL / HURÁ NA BASTILU
(režie Petr Skoumal, 1970)
JAN VODŇANSKÝ - PETR SKOUMAL / S ÚSMĚVEM DONKICHOTA
(režie Petr Skoumal, 1970)
JAN VODŇANSKÝ - PETR SKOUMAL / S ÚSMĚVEM IDIOTA ATD.
(režie Petr Skoumal, 1999)
JAN VODŇANSKÝ - PETR SKOUMAL / S ÚSMĚVEM IDIOTA (STÁLE)
(režie Petr Skoumal, 2014)