výstava PŘÍBĚHY / STORIES

11.4.2019 – 18.6.2019, 23:59

Jak se kralovalo Karlu IV.? A proč je Evropa náš domov? Přední česká výtvarnice a ilustrátorka RENÁTA FUČÍKOVÁ chystá nejrozsáhlejší domácí výstavu

„Celý život vyprávím svými ilustrace příběhy. Z nezáživných podrobností dějin se snažím vytvářet zajímavé obrazy,“ vysvětluje přední česká výtvarnice a ilustrátorka Renáta Fučíková název své nové výstavy, kterou zahájí 12. dubna 2019 v Galerii Villa Pellé. Představí zde klíčová díla posledních třiceti let související zejména s historickou, magickou a fantaskní Prahou, s níž je svázána životem i prací.

 

Na výstavě pojaté jako interaktivní procházka se návštěvník setká s Prahou Franze Kafky, slavnými postavami českých dějin od Ludmily a Václava, přes Karla IV., Jana Ámose Komenského až po Antonína Dvořáka nebo T. G. Masaryka. „Odhalím zde i svoje kresby z doby, kdy mi bylo pět let,“ prozrazuje výtvarnice.

Součástí expozice budou i zákoutí s ukázkami kreseb z dob studií, ilustrací Bruncvíka, Letopisů Narnie a verneovky Dva roky prázdnin. Návštěvníci poznají pravěk, starověk i středověk Evropy. Zaujmou jistě příběhy českých knížat a králů i obrazy z Nového i Starého zákona nebo zpracování témat starých českých a moravských pověstí. Součástí budou filmové projekce, stůl s kompletní knižní produkcí, nabízející možnost zalistovat si dějinami i možnost usednout na královský trůn Otce vlasti či za pracovní stůl TGM a pořídit si “vladařská” selfie.

Poslední tři roky mi přinesly nové výzvy – vedu vlastní ateliér Didaktické ilustrace na Sutnarce, tedy Fakultě designu a umění v Plzni, a zahájila jsem spolupráci se slavnou německou porcelánkou Rosenthal. Čas dělím mezi práci a studenty. Proto jsme přivítala nabídku galerie k bilancování. Společně jsme dali dohromady výstavu, jíž se ohlédnu za dosavadní tvorbou,“ říká Fučíková a dodává: „Zejména bych ráda pozvala děti s rodiči a školy. Je pro ně nachystaný bohatý doprovodný program plný tvůrčích dílen, komentovaných prohlídek, čtení a besed. Jedna z nich bude věnována Franzi Kafkovi, o něm bude vyprávět básník Radek Malý. Na jiné se budeme s Václavem Cílkem toulat českými a evropskými krajinami. Některé pořady budou součástí Týdne umění (22. - 28. 4.) či festivalu Svět knihy (9. – 12. 5.), kdy v galerii zahraje Josef Krček. V rámci Muzejní noci (8. 6.) se chystám v duchu Kafkova ´umělce v hladovění´ kreslit ilustrace přímo před očima návštěvníků po celou noc.“