festivalu Divadelní svět Brno 2019

23.5.2019 – 28.5.2019, 23:59

Divadelní svět Brno slaví deset let a sní evropský sen!

Prestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupí do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákají na více než padesát pozoruhodných představení z celého světa i na atraktivní téma, které zní: Evropský sen! „Toto silné téma letošního ročníku rezonuje s atmosférou ve společnosti se stejnou intenzitou jako v tom minulém a nabízí svým divákům reflexi toho, co sami prožívají,“ říká ředitel Národního divadla Brno a ředitel festivalu DSB Martin Glaser.

Festival Divadelní svět Brno dospěl. Dnes je v rámci naší země vnímán jako festival opravdu prestižní a domácí divadla mají velký zájem představit své inscenace v kontextu pozoruhodných zahraničních počinů. „O vzrůstající kvalitě festivalu svědčí i hodnocení grantové komise Ministerstva kultury – od dvou nejlepších domácích festivalů s více než dvakrát tak delší tradicí dělí DSB na stobodové hodnotící škále už jen pouhé čtyři desetiny bodu. DSB získal téměř dvojnásobný grant proti minulému roku. Přebírali jsme festival, který byl v grantových hodnoceních mezi posledními s nulovou finanční podporou. Během pěti let jsme se dostali na téměř čtyři miliony, což je zároveň největší rozvojový potenciál festivalu spolu s rostoucími tržbami. Příspěvek zřizovatele je stejný celých deset let – 7,5 milionu korun, Jihomoravský kraj zkrátil příspěvek po převodu producentské povinnosti z TIC na NdB o dvě třetiny na 1 milion. Dlouhodobým hlavním partnerem festivalu je firma VARS,“ říká ředitel festivalu a NdB Martin Glaser.

Diváci všech generací se mohou těšit na řadu strhujících představení vztahujících se k tomuto tématu z Česka, Slovenska, Belgie, Jihoafrické republiky, Jižní Koreje, Komorských ostrovů, Madagaskaru, Martiniku, Německa, Norska i Polska a dalších. Hrát se přitom nebude jen na známých adresách, jako jsou scény Národního divadla Brno, Divadla Husa na provázku, HaDivadla, Městského divadla Brno, Divadla Polárka nebo brněnské JAMU, ale také třeba v šapitó na Kraví hoře nebo ve známé Löw-Beerově vile.