Galerie Supermarket WC - výstava Cesta SUPŠ...

14.3.2019 – 28.6.2019, 23:59

Galerie Supermarket WC zahajuje letošní sezónu zajímavou výstavou studentů oboru Design keramiky a porcelánu. Přijďte se podívat, jak vzniká porcelán a jak dlouhá je cesta od prvních návrhů až po porcelánový výrobek či finální dekor. Vytvořili jsme také prostor pro Váš designérský talent a kreativitu.

Porcelán a jeho výroba má v našem kraji dlouholetou tradici a my bychom touto výstavou a dílnami rádi přispěli ke zvýšení zájmu o toto tradiční řemeslo a odborné vzdělání.

CESTA SUPŠ…

Výstava  oboru Design keramiky a porcelánu Střední uměleckoprůmyslové školy Karlovy Vary představuje tvorbu studentů tohoto oboru . Smyslem studia a jeho výhodou je zvládnutí celého procesu vzniku porcelánového výrobku. U vlastního navrhování designu porcelánu se postupuje od jednoduchých úkolů v prvním ročníku ke složitým osobitým realizacím v maturitní práci. Během studia je u žáků kladen důraz na rozvoj estetického cítění a výtvarného myšlení. Vytvářejí si nový pohled na funkci a funkčnost předmětu v kontextu s okolním světem současného umění a designu.

Instalace představuje dlouhou cestu od inspirace k realizaci nápadu a konečné prezentaci výrobku. Porcelán se tak stává prostředkem k sebevyjádření a objevení osobitého tvůrčího potenciálu.

Součástí výstavy je interaktivní dílna, ve které si návštěvníci mohou vyzkoušet svůj designérský talent, projevit kreativitu a šikovnost. Dílnu můžete navštívit po celou dobu výstavy.

HISTORICKÉ OHLÉDNUTÍ

V roce 1872 vznikla ve Znojmě první keramická škola zemí Koruny české. V roce 1922 dochází k přestěhování školy do Karlových Varů a to v důsledku výrazného rozvoje výroby porcelánu v této oblasti. O rok později se rozbíhá výuka zaměřená na výtvarné zpracování nejušlechtilejší keramické hmoty-porcelánu. Studium zakončené maturitní zkouškou sleduje především zvládnutí výtvarných a řemeslných dovedností v oboru Modelářství a Zdobení porcelánu. Od roku 2009 probíhá výuka s názvem Design keramiky a porcelánu.