Mňága a Žďorp se naživo nikdy neomrzí

22.3.2019, 19:30 – 20:30

V pátek 22. března to v šumperském Domě kultury rozbalí slavná parta z Valmezu, která oslavila už více než třicet let na československé hudební scéně. Mňága a Žďorp zahrají jak všechny písničky, které už nikdy nedostanete z hlavy - Hodinový hotel, Písnička pro Tebe nebo Spaste svoje duše, ale i skladby z jejich posledního alba Třínohý pes.

Cena vstupenky: 250-300 Kč

„Koncert Mňágy a Žďorp - to je klasika, která se nikdy neomrzí. Návštěvníci se mohou těšit na večer plný nezapomenutelných hitů. Ty díky své jednoduchosti a nadčasovosti jsou stále aktuální,“ uvádí produkční domu kultury Michaela Horáková.

Tato alternativní rocková skupina se začala formovat od roku 1983. Nejprve vystupovala pod názvem Slepé střevo, členové současně v úvodu působili i v jiných souborech. Ty však po čtyřech letech zanikají a od té doby se hovoří jen o partě Mňága a Žďorp. Do povědomí veřejnosti se dostala již svým debutovým albem vydaném v roce 1991, které dostalo ikonický název Made in Valmez. V prestižní anketě časopisu Rock & Pop „Deska desek deváté dekády“ bylo vyhodnoceno jako nejlepší tuzemské album devadesátých let. První místo získalo jak v odborné části, v níž hlasovalo 43 hudebních publicistů, tak ve čtenářské části ankety.

Za dobu svého působení skupina zaznamenala mnoho úspěchů a koncertovala ve Velké Británii nebo Spojených státech amerických, kde u místní české komunity sklidila velký ohlas. Právem proto patří mezi nejvýraznější hudební kapely české porevoluční éry.

Po úspěšné crowdfundingové kampani navíc Mňága v čele s frontmanem a skladatelem Petrem Fialou nahrála v čínském Pekingu CD Made in China. Zde také vystoupila na třech festivalech. „Snažili jsme se udělat v uvozovkách večírkovou desku, aby člověk nemusel žádné tracky přeskakovat. Natočili jsme písničky, o kterých víme, že je můžeme hrát naživo vedle starších hitovek“, uvedl k jedinečnému počinu sám Fiala.

Aktuální třinácté řadové album nazvané Třínohý pes sklidilo vřelé uznání u kritiků a publicistů. „Ti například ocenili lehkost a hitovost, dále pak příklon k svižnějším, tvrdším skladbám, v nichž Mňága zní jako zástupce tradičního moravského rocku,“ popsala hudební posun této formace produkční.

Vystoupení Mňágy a Žďorp se uskuteční v pátek 22. března od půl osmé večer. Vstupenky v předprodeji vyjdou na 250 Kč, v den akce podraží o padesátikorunu.