Tichý Tarzan (zcizené deníky fantoma erotické fotografie) - Divadlo Archa

6.4.2019, 20:00 – 22:00

Solitér, outsider, blázen nebo génius? čili Tichý fotograf z Kyjova

Tichý Tarzan (zcizené deníky fantoma erotické fotografie) - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Pijan či snad lépe řečeno alkoholik, posedlý ženami, rváč s mastnými vlasy… nuzně oblečený… se směšným fotoaparátem vyrobeným z ruličky toaletního papíru…

Šmírák, který se v létě plížil kolem plotu plovárny a fotil mladé ženy v plavkách, opalující se ženy a venkovské krásky ze svého okolí… Fotograf Miroslav Tichý, svými sousedy považovaný spíše za podivína a úchyla, je dnes pokládán za jednoho z nejvýznamnějších fotografů 20. století, jeho fotografie jsou vystavovány na prestižních světových výstavách a jednotlivé fotografie stojí až 360 000 korun. Jeho život a podivuhodné dílo nastolují řadu otázek. Je tento radikální moravský outsider šílencem a zachycovatelem pravdy? Anebo je to jen zavrženíhodný voyeur, jehož výplody se sluší spláchnout do záchodu?

Miroslav Tichý začínal v rodném Kyjově jako malíř, obracel se hlavně k avantgardě, impresionismu a kubismu. Malovat přestal v polovině padesátých let a postupem času se stále více zabýval fotografováním. Objekty jeho tvorby byly sice většinou ženy, Tichý ale rád fotil i svá oblíbená místa v Kyjově a domácí zátiší. Fotografie, které většinou pořizoval aparátem vlastní výroby, jsou často přesvětlené nebo podsvětlené a nedoostřené. Na výstavách však slaví úspěchy. Na festivalu v Arles získal v roce 2005 Tichý cenu za objev roku.

IVANA HLOUŽKOVÁ ZA ROLI MIROSLAVA TICHÉHO ZÍSKALA CENU ALFRÉDA RADOKA A BYLA NOMINOVÁNA NA CENU THÁLIE.

Kredity

Režie: Anna Petrželková
Scénář: Simona Petrů, Petr Jan Kryštof
Dramaturgie: Josef Kovalčuk
Scéna a kostýmy: Lucie Labajová
Hudba: Petr Hromádka
Inspice: Kateřina Miklínová

V tomto představení se kouří.

Premiéra 13.1.2012

Osoby a obsazení: 
Miroslav Tichý: Ivana Hloužková
Anička: Anna Duchaňová
Anežka: Tereza Marečková / Anežka Kubátová
Ženská od vedle: Gabriela Štefanová
Plavčík: Tomáš Milostný
(příslušník SNB, kurátor): Vladimír Hauser