Výstava "Okraje" malířky Mirky Hrdinové ukazuje syrovou krásu městské periferie i islandské přírody

12.3.2019 – 12.4.2019, 23:59

Okraje jsou to, čeho si běžně nevšímáme. Místa, která nejsou třeba příliš historicky významná, a z hlediska krajiny nebo architektury nijak ohromující. Přesto v sobě mohou skrývat zvláštní půvab.

Právě ten fascinuje malířku a výtvarnici Mirku Hrdinovou, když se s ním setkává na svých vzdálenějších i každodenních cestách, a jemu věnovala svou nejnovější výstavu obrazů Okraje, na níž bude k vidění dvacítka olejů na plátně. Slavnostní vernisáž za účasti autorky proběhne v úterý 12. března od 18.00 hodin v Slovenskom dome (SD) v Praze (Soukenická 3). Úvodní slovo pronese ředitel SD Vladimír Skalský, o díle promluví PhDr.Věra Přenosilová. Nebude chybět také hudební program v podání Víta Vancla (klavír), Davida Sajvera (bicí) a Vojty Výravského (kytara). Výstava potrvá do 12. dubna. 

Vystavené olejomalby tvořila Mirka Hrdinová v průběhu posledních tří let. Inspirací jí bylo cestování, zejména na Island, jehož drsná zákoutí zachycuje v několika obrazech. „I když je už dnes Island oblíbenou turistickou destinací, stále ho můžeme považovat tak trochu za kraj světa. A okraje v sobě nesou příběh. Nejde mi tedy o portrét krajiny jako takové, ale spíše o atmosféru. O takové ty prchavé záblesky, které si člověk uchovává po celý život, když už si ani přesně nevybavuje přesnou podobu místa, která navštívil. Ale spíše pocit z něj,“ říká Mirka Hrdinová.

WEB MIRKY HRDINOVÉ:  www.mirkahrdinova.cz

VÝSTAVA OKRAJE – 12. března – 12. dubna 2019, Slovenský dom v Prahe (Soukenická 3, Praha 1)