Fenomén Felkl. Proslulá továrna na výrobu glóbů

8.3.2019, 10:00 – 8.9.2019, 18:00

Ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy připravujeme výstavu plnou glóbů nejrůznějších velikostí a dalších objektů, které vyráběla rodinná firma Jan Felkl a syn téměř 100 let.

Cena vstupenky: 15-20 Kč

Slavila s nimi úspěchy nejen v rámci Rakousko-uherské monarchie, ale i za jejími hranicemi. Kromě samotných glóbů budou mít návštěvníci možnost seznámit se s výrobním postupem včetně originálních grafických kamenů, historií firmy a především si budou moci v rámci doprovodného programu vytvořit vlastní model glóbu.

Výstava Fenomén Felkl. Proslulá továrna na výrobu glóbů představí významnou rodinnou manufakturu, v oboru největší v Rakousko-uherské monarchii, která vyráběla glóby a jiná tělesa mnoha druhů, velikostí a jazykových mutací. Výstavu pořádá Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy ve spolupráci s Geografickou sekcí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Výstava se koná pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Ing. Jaroslavy Pokorné Jermanové.

Výstava představuje rodinnou firmu Jan Felkl a syn (1854–1952), která působila v Roztokách téměř 100 let. Tato největší rakousko-uherská manufaktura vyráběla bezkonkurenčně nejlepší glóby a to v 8 velikostech, 10 provedeních a 17 světových jazycích.


Tiskli také první glóby v národních jazycích, nejen české, ale i maďarské a polské. Byli držiteli dvou patentů na rozkladné glóby. Nabízeli ale i zvláštní přístroje, jako byla teluria, sololunária, planetária a armilární sféry. Exportovali do Evropy i do zámoří. Jejich zeměkoule byly oceňovány na mnoha národních i světových výstavách (Praha, Lvov, Melbourne, Paříž, Vídeň). Získali také kredit předepsaných učebních pomůcek c. k. ministerstva pro vyučování. Firma Jan Felkl a syn si jistě zaslouží naši pozornost, neboť dodnes ve světě reprezentuje poctivou českou řemeslnou výrobu kombinovanou s vysokou odbornou úrovní učebních pomůcek.

Vernisáž výstavy Fenomén Felkl. Proslulá továrna na výrobu glóbů se bude konat ve čtvrtek 7. března 2019 od 17 hodin ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Nad výstavou převzala záštitu hejtmanka Středočeského kraje Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová.