V Náprstkově muzeu se představí nová kniha o antropologii!

28.2.2019, 17:30 – 18:30

V Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur se uskuteční ve čtvrtek 28. února 2019 od 17.30 hodin uvedení knihy Martina Soukupa Antropologie: teorie, koncepty a osobnosti.

Výpravná kniha je věnována výkladu dějin antropologického myšlení a je určena antropologům, etnologům, kulturologům, sociologům a všem dalším zájemcům o antropologii jako vědu o člověku, společnosti a kultuře. Při uvedení knihy budou k vidění díla, která tvoří její obrazový doprovod.

Kniha Antropologie nabízí výklad vývojových proměn antropologického myšlení od 19. století do současnosti, od jejího zrodu v koloniálním období až po postmoderní diskuse o povaze terénního výzkumu a validitě antropologického poznání. Publikace prezentuje nejen hlavní představitele a představitelky oboru, školy a paradigmata, ale také ukazuje limity pozitivistického výkladu dějin antropologie. Do dějin vstupuje sám autor prostřednictvím svého alter ega, antropoložky, jež prožila 20. století a znala se se všemi, kdo v oboru něco znamenali. Tato antropoložka se stává průvodkyní čtenáře spletitými dějinami oboru.

Vstupné na uvedení knihy je zdarma.