Výstava Awaiting a big event

27.2.2019, 15:00 – 22.3.2019

Studentky oboru Kurátorská studia Ujep si vás v rámci svého ročního výstavního cyklu VENKU A UVNITŘ dovolují pozvat na první výstavu Galerie Rampa Awaiting a big event umělkyně Milici Mijajlovič.

Člověk se musí stále bránit vůči okolním vlivům, světu kolem něj a často se pere i sám se sebou ve své nejistotě. Tématem roku 2019 v rámci galerie Rampa se stala: „Obrana člověka“. Zajímají nás tři roviny, ve kterých budeme sledovat mechanismy obrany vůči daným vlivům a zkoumat je. Ve třech výstavách představíme tři pohledy, tři tvůrce, kteří promluví skrze tři různá média.

První výstava představuje mentální obranu lidského jedince. Milica Mijajlovič vypovídá o svých duševních a emocionálních stavech při soukromém a interním boji, které zažívá od doby, kdy se přestěhovala do Čech. Umělkyně pocházející z Bělehradu se prostřednictvím média malby snaží vypořádat se svými mentálními a duševními proměnami, ale i silnými emocionálními zážitky. Její poslední série obrazů je odrazem nepřetržitého vnitřního pocitu nostalgie a také euforie. Nekonečné vzpomínky o Srbsku, které opustila ve svých 13 letech, kvůli komplikované politické situací, jsou pro ni stále součástí každodenní reality a neustále se vracejí ve vzpomínkách. Nežije v zemi, kde se narodila. Do Srbska se ale ráda vrací. Každá návštěva vlasti je však důležitá. Současně je nespokojená se situací zde a jen nucena k zamyšlení nad otázkou: Chtěla jsem odejít nastálo? Její vlastní pocity a vzpomínky, prožívá v současné době obrovské množství lidí. Migrace za lepšími životními podmínky je synonymem pro dnešní společnost. Autorka tento stav zachytila a přetvořila do abstraktních motivů a symbolů. Silnýmí tahy štětce a expresivním obsahem reaguje na aktualní a citlivou problematiku migrace. Otevírá tak diskusi k tématu, které doposud bylo pro mnohé tabu. Ukazuje se, že problematika migrace prostupuje s podobnou naléhavostí různými kulturami a společenstvími.

Tvůrčí zájem Milici Mijajlovič (1993) je zaměřen především na malbu, neznamená to však, že s ní pokaždé zachází jako s dvojrozměrným médiem. Narodila se v Bělehradu v Srbsku, vystudovala malířství na Akademii výtvarných umění v Černé Hoře a v současné době studuje v atelieru Malba pod vedením Jiřího Černického a Michala Novotného na pražské UMPRUM. Zejména ve svých posledních výstavních realizacích dospívá k nápaditým instalačním řešením. Preferuje experimentální přístupy, které se snaží překročit dosavadní vnímání malby jako média.

Vernisáž proběhne 27. února od 15 hodin
Výstava potrvá do 22. 3. 2019
Galerie Rampa, 4. patro Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně

Kurátorský tým: Ekaterina Kačalová, Aneta Krutská
Grafické zpracování: Marek Bulíř / GDII