Footsbarn Theatre - Shakespearovy svatojánské sny - Švandovo divadlo

"Ze stejné látky jsme, z níž spřádají se sny." Shakespeare

Footsbarn Theatre - Shakespearovy svatojánské sny - Švandovo divadlo
  • Adresa:
    Štefánikova 6/57,
    Praha 5, 150 00

TOTO PŘEDSTAVENÍ JE SOUČÁSTÍ FESTIVALU FOOTSBARN EN TCHEQUIE.

William Shakespeare je pro soubor Footsbarn velmi důležitou postavou. Během své existence soubor zpracoval více, jak desítku jeho her.  Hru Bouře uvedl soubor za dobu své existence dokonce ve třech různých pojetích, přičemž jedno z nich bylo koprodukcí s indickými herci pod názvem Indická Bouře. Jedním ze splněných snů bylo pro soubor hostování v „Shakespearově“ divadle Globe v Londýně. Zde uvedli kabaret sestavený z nejznámějších monologů a dialogů Shakespearových her pod názvem Christmas CrackerInscenace Shakespearovy Svatojánské sny je vlastní adaptací Shakespearovy hry Sny svatojánských nocí.

OSOBY A OBSAZENÍ
Řemeslníci:
ZADEK: Paddy HAYTER
KDOULE: Vincent GRACIEUX
PÍŠŤALA: Tony WADHAM
POHODÁŘ: Henri ALEXANDRE

Svět nadpřirozených bytostí:
OBERON: Tony WADHAM
TITÁNIE: June MCGRANE
INDIÁNSKÝ CHLAPEČEK: Vincent GRACIEUX
PUK: Henri ALEXANDRE
POŘÍZ : Barbora VACKOVÁ
KLUBKO: Vincent GRACIEUX
KOLÍK: Paddy HAYTER

MUZIKANTI: Haris Haka RESIC, Zoe HAYTER

TVŮRČÍ TÝM
REŽIE: Footsbarn Travelling Theatre
SCÉNA, MASKY, LOUTKY: Fredericka HAYTER, Fanny LAVERGNE
ŠÉF TECHNIKY: Léo LAFORET
KOSTÝMY: Hanna SJODIN
LIGHT DESIGN: Jean GRIS
TECHNIKA: Brahim ARAR, Thierry MESLIN

 

Toto představení magicky působí na školáky. Není přeci možné, nebýt ovlivněn v tomto věku tématy jako rozdílnost, nespokojenost, utrpení být nepochopen. Lyričnost loutek lidských rozměrů, hudby a písní na způsob hudební komedie; fantazie, někdy bláznovství, prostě v každém případě anglosaská extravagance dávají možnost vše velmi silně prožít. Krásný zážitek, který byste chtěli opakovat.“ Laurence Abel Rodet, místostarosta města Avignon, delegát pro mládež, školy a univerzity – vyjádření k předešlé inscenaci Oslava Shakespeara na téma her W. Shakespeara.

Footsbarn Travelling Theatre je mezinárodní a multidisciplinární divadelní soubor se sídlem ve Francii. Inscenace prezentované po celém světě na různých místech (ve stanu, v interiéru, venku nebo v ulicích), prolamují svým pojetím jazykové bariéry za užití masek, hudby, loutek, barevných kostýmů a cirkusového stylu. Za svých čtyřicet osm let existence uvedl soubor více než 60 inscenací na šesti kontinentech. Footsbarn se tak v průběhu své existence stal multinárodní souborem. Vznik souboru se datuje rokem 1971 v Cornwallu ve Velké Británii. První inscenace vznikaly ve stodole (barn) náležící rodině Foot. Původní název Foot´s barn – Footova stodola byl časem upraven na celistvé Footsbarn. V roce 1984 opustila společnost rodnou Anglii. Začala tak novou etapu – téměř deset let pouze kočování světem, naplněnou mnoha úspěchy u publika (Irsko, Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Portugalsko, Švýcarsko, Austrálie, Rakousko, Belgie, SSSR, ČSR, Kolumbie, Tunis, Polsko, Kostarika, Indie, Afrika.... Hráli na tak prestižních místech jako jsou královské zahrady v Dublinu, Tuilerské zahrady v Paříži nebo londýnský Globe). Roku 1991 pak soubor zakoupil starý opuštěný statek přímo v srdci Francie zvaný La Chaussée. Zrestaurován a vybaven přímo členy souboru se statek stal „domovem“ i dalším divadelním kočovným souborům. Stejně tak je plně využíván pro mezinárodní workshopy vedené jak členy souboru či přáteli získaných během putování. I čtyřicet pět let po svém vzniku soubor i nadále kočuje. Tým neustále pracuje na nových projektech se stejnou energií jako na počátku. Vše žene kupředu touha nechat publikum snít svůj sen. 

Soubor se do České republiky vrací pravidelně. Poprvé navštívil hlavní město v roce 1989 v rámci mezinárodního divadelního festivalu MIR CARAVANE, kde se spřátelil s brněnským Divadlem Husa na provázku. Na jeho pozvání pak odehrál v roce 2001 sérii 5 představení adaptace Gogolova Revizora ve vlastním šapitó v brněnském parku Lužánky. Další návštěvou České republiky byla účast na mezinárodním divadelním festivalu Divadelní svět Brno v roce 2011 s představením Muž, který se směje. Ve Švandově divadle soubor poprvé hostoval v roce 2017 s inscenacemi Oslava Shakespeara a Kukaččí hnízdo. V únoru 2018 zde v rámci 1. ročníku festivalu Footsbarn en Tchéquie uvedl inscenaci Opatrně na Molièra!

 

 „Footsbarn je divadelní festival sám o sobě, úžasně eklektická směs stylů a vlivů, národností a kultur, to vše pak divákům předává úžasnou energii divadla.“ Irish Times, Fintan O'Toole 

"Příjezd Footsbarnů do jakéhokoliv města je už sám o sobě událostí, neboť vytváří barevnou cirkusovou atmosféru a rozruch všude, kde se ocitnou." Graeme Farrow, Artistic Director, Wales Millennium Centre             

www.footsbarn.com