Výstava Best of Terry Posters nabídne to nejlepší z nefilmových plakátů

29.1.2019 – 20.4.2019, 23:59

Výstava s názvem Best of Terry Posters je k vidění od 29.1. do 20.4.2019 ve foyer kina Světozor ve Vodičkově ulici. Představí 60 originálních plakátů ze sbírky Terryho ponožek. Tentokrát budou na výstavě zastoupeny zejména divadelní plakáty předních českých výtvarníků. Všechny plakáty jsou originální sítotiskové, nebo ofsetové a byly tištěné v malých nákladech.

Jedna část výstavy představí fenomén divadelních plakátů, které se ve formátu B1 tiskly zejména sítotiskem, což přispívá k jejich výraznosti. „Československé divadelní plakáty byly již od šedesátých let úspěšnými souputníky plakátů filmových. Jsou velmi vzácné a těžko sehnatelné, neboť počet jejich výtisků byl daleko menší, než tomu bylo u plakátů filmových. Jednalo se například o dvě stě, či tři sta kusů,“ říká Pavel Rajčan, kurátor výstavy a zakladatel Terryho ponožek. V prostorách kina Světozor budou k vidění divadelní plakáty předních českých výtvarníků Zdenka Seydla, Jaroslav Sůra a Josefa Flejšara.

Další sekce představí plakáty k zahraničním filmům. Výběr zastoupí významný německý výtvarník Hans Hillmann. „V někdejším Západním Německu se autorské, výtvarné plakáty plošně nenavrhovaly, neboť tam převládala komerční reklama realizovaná grafickými studii. Nicméně Hans Hillmann navrhl v rozmezí let 1950-1970 sto třicet plakátů pro německou distribuční společnost Atlas film a nadaci Neue Filmkunst Walter Kirchner, které se věnovaly distribuci umělecky hodnotných filmů. Těmito plakáty se Hillmann zapsal do historie oboru a některé z nich patří již k ikonickým světovým dílům. U nás uvidíte například plakáty k filmům Křižník Potěmkin a Sedm samurajů,“ upozorňuje na tuto raritu Pavel Rajčan.

Perličkami na výstavě budou čtyři polské filmové plakáty autorů Wojciecha Zamecznika, Romana Cieslewicze a Wiktora Górka nebo ukázka čtyř turistických plakátů ze 30. let, které doplňují spektrum zahraničních nefilmových plakátů ve sbírce Terryho ponožek.

Terryho ponožky

Kurátorská sbírka Terryho ponožek obsahuje 100 000 plakátů, a to 20 000 různých druhů. Z nich je zhruba 3000 zahraničních a 5000 nefilmových. Většina sbírky je však zastoupena fenomenálními filmovými plakáty československých výtvarníků, které jsou světově uznávané pro svou uměleckou kvalitu. Veškeré plakáty jsou digitalizované, díky čemuž TP uchovává jejich podobu pro příští generace.  Pravidelné výstavy plakátů se konají ve foyer spřízněných kin Světozor, Bio Oko, Aero, Scala v Brně, či Bio Central v Hradci Králově. Výstavní činnost TP však přesahuje naše hranice, plakáty byly vystavovány v desítkách zahraničních zemích například v Japonsku, Španělsku a USA.

PAVEL RAJČAN

Pavel Rajčan v roce 1994 spoluzaložil hospodu U vystřelenýho Oka a začal se podílet na žižkovských kulturních aktivitách jako například Žižkovský masopust a Žižkovské vinobraní. V roce 1997 založil žižkovské kino Aero. S otevřením spřízněného kina Světozor v roce 2004 otevřel obchod neboli filmovou galanterii Terryho ponožky. Sbírka Terryho ponožek je největší plně digitalizovaná sbírka plakátů v České republice přístupná online.

Filmová galanterie Terryho ponožky

V obchodě je možné zakoupit originální plakáty i kvalitní reprodukce. Prodejní nabídka obsahuje tisíce plakátů v cenovém rozpětí od 100 Kč až do 20 000 Kč. Autorizované reprinty deseti kultovních filmů v limitované edici 1000 kusů je možné zakoupit za 390 Kč.  Oblíbené jsou také kolekce pohledů s motivy filmových plakátů, filmové ponožky designově přizpůsobené jednotlivým režisérům – mezi nejnovějšími modely patří Formanky či Chytilky, nechybí také Allenovky, Trierky, Tarantinky a další. Obchod nabízí i kvalitní filmovou literaturu, DVD, či jinak nedostupné záznamy z Metropolitní opery. Terryho ponožky by zkrátka neměl minout žádný filmový fanoušek. Obchod se nachází v kině Světozor v pasáži ve Vodičkově ulici.

Vernisáž Best of Terry Posters proběhne v úterý 29. ledna 2019 od 18.00 hod v kině Světozor a je přístupná pro veřejnost.

Více informací: www.terryhoponozky.cz

Facebookové stránky: https://www.facebook.com/Terryhoponozky