Zdeněk Rybka: Obrazy z pravé kapsy - Galerie U Prstenu

21.11.2018 – 31.1.2019, 23:59

Výstava představí celkem jednatřicet olejomaleb na plátně z let 2013–2018. Na obrazech z posledních let můžeme sledovat postupnou transformaci od figurativní ke konstruktivistické malbě. 

Originalita a nezaměnitelnost autorova vyjádření je dána tím, že obrazy konstruuje bez použití jakýchkoliv rýsovacích pomůcek a je z nich tedy cítit malířův jasný malířský rukopis i jeho cit a příklon ke klasickým formám. Výstava je doplněna o několik ukázek prací z devadesátých let. Jedná se o dvě elektrografie na plátně a několik kreseb. Prezentace tak připomene rozsah malířovy imaginace a invence a jeho schopnost překročit klasickou malířskou formu směrem k jedinečnosti a experimentu.

Zdeněk Rybka absolvoval v roce 1957 Střední umělecko-průmyslovou školu v Praze a v roce 1963 ukončil studia na Akademii výtvarných umění v Praze. Od roku 1966 do dneška uspořádal více než deset samostatných výstav a zúčastnil se několika desítek skupinových prezentací u nás i v zahraničí. Pravidelně vystavuje též s Klubem konkrétistů, jehož je členem.