SCANDI - Přehlídka současných severských filmů

10.1.2019 – 13.1.2019, 23:59

Přehlídka uvede filmy jak z distribuce Film Europe, tak z nabídky dalších distributorů – AČKF, Artcam Films nebo Pilot Film.

V čem to je, že nás skandinávská kinematografie tak fascinuje? Proč jsou v Česku hned tři přehlídky severského filmu a každý dobrý filmový festival řadí pravidelně do programu scandi novinky nebo hned celou sekci? Nejde o náhodu, ale o trend. O filmovou kvalitu, která se nedá popsat a asi ani kopírovat. Právě autentická severská filmová atmosféra je tím, co se nám tak moc na severských filmech líbí, a co v naší kinematografii nenajdeme,“ říká Ivan Hronec, ředitel distribuční společnosti Film Europe.

SCANDI se na rozdíl od jiných severských přehlídek zaměřuje na nové a aktuální filmy,“ připomíná Ivan Hronec. „Fokusem letošního ročníku je Island a klíčovým filmem Žena na válečné stezce (Woman at War) režiséra Benedikta Erlingsona, kterého vlastně SCANDI pro Česko a Slovensko objevilo, když uvedlo jeho film O koních a lidech. Film Žena na válečné stezce už má hlavní cenu sekce Týden kritiků z festivalu v Cannes, cenu LUX Prize Evropského parlamentu, nominaci na Nejlepší evropskou herečku pro Halldóru Geirharðsdóttir a jistě o něm ještě uslyšíme. Stejně jako o „povánoční“ komedii Svátky klidu a míru dánské herečky a režisérky Papriky Steen, anebo o Amatérech – podle Gotenborg Film Festivalu nejlepším skandinávském filmu roku 2018. Snažíme se vybrat a představit méně, ale kvalitu a kvalitně,“ dodává Ivan Hronec.

Scandi bylo vždy oslavou různorodosti. Obdivuhodná schopnost severských kinematografií kombinovat různé žánry a pronikat do světového kontextu výraznými tvářemi svých hereckých hvězd se letos stala stěžejním tématem přehlídky. Proč? Ústředním filmem výběru je Žena na válečné stezce, zručná směsice černé komedie a dramatu o úzkosti ze stavu světa, která se stává součástí naší existence v éře pesimistických vyhlídek,“ říká dramaturg přehlídky Vít Schmarc.

SCANDI 2019 představí celkem pět nových titulů, z nichž tři tituly budou uvedeny v české festivalové i distribuční premiéře či předpremiéře: titulní islandská Žena na válečné stezce (do kin vstoupí 31. 1.), dánská tragikomedie Svátky klidu a míru (do kin 10. 1.) a švédské drama Goliáš režiséra Petera Grönlunda (do kin 7. 2.). Dalšími novinkami, které po festivalových předpremiérách poputují do distribuce, jsou komedie Amatéři režisérky Gabriely Pichler (distribuční premiéra 17. 1.) a rodinné drama A dýchejte klidně islandské režisérky Ísold Uggadóttir, (distribuční premiéra 10. 1., distribuce Asociace českých filmových klubů).

Všechny nové tituly budou uvedeny v sekci SCANDI AKTUÁLNĚ, kde je doplní dva další snímky z uplynulého roku: norské drama podle skutečné události Utøya, 22. července (režie Erik Poppe, Norsko 2018) a fantasy thriller Tina a Vore (režie Ali Abbasi, Dásko/Norsko 2018).
V sekci SCANDI: KOMEDIE, ZE KTERÝCH MRAZÍ se diváci můžou těšit například na nejlepší evropský film roku 2017 - dánský Čtverec (režie Ruben Östlund) i další film režiséra Östlunda Vyšší moc, dále islandskou něžnou komedii Fúsi(režie Dagur Kári), švédského Muže jménem Ove (režie Hannes Holm), drsnou elegii O koních a lidech režiséra letošní novinky Žena na válečné stezce Benedikta Erlingssona a další…