Českobudějovický advent a ledové kluziště

24.11.2018 – 6.1.2019, 23:59

Letošní ročník Českobudějovického adventu zve na pravou vánoční atmosféru, bohatý kulturní program i novinku v podobě vyhlídkové věže. Kulturní program nabídne i oblíbené osobnosti Naďu Urbánkovou, Standu Hložka, mistra světa ve hře na kanadskou pilu Petra Dopitu, legendární Poutníky, populární Jižany nebo kapelu Rangers-Plavci. V rámci celorepublikové akce Česko zpívá koledy vystoupí skupina Slza. Organizátoři letos dávají nadstandartní prostor lokálním talentovaným umělcům. Českobudějovický advent začíná v sobotu 24. listopadu a potrvá až do 6. ledna 2019.

Pořadatelem letošního adventu v Českých Budějovicích je již podruhé agentura Art4promotion, která v loňském roce přišla s velmi originální koncepcí uspořádání adventních trhů, do jejichž středu navrhla unikátní ledové kluziště kolem Samsonovy kašny. Nejen kluziště si v minulém roce získalo velkou oblibu návštěvníků, byl to i nabitý kulturní program. A co návštěvníky čeká v letošním roce? Kulturní program na adventním podiu odstartuje trhy již v sobotu 24. listopadu vystoupením kapely Poutníci a zakončí jej den před Štědrým dnem vystoupením historické hudby Dei Gratia. Vánoční strom se slavnostně rozzáří v sobotu 1. prosince a kluziště bude návštěvníkům k dispozici až do neděle 6. ledna.

Návštěvníci Českobudějovického adventu si letos užijí ještě více vystoupení než v loňském roce a navíc bude večerní program delší a koncerty budou probíhat až do 21:30 hod.  

 Slavnostní rozsvícení vánočního stromu proběhne 1. prosince přesně v 16:30. Letošní vánoční strom vyrostl na Dobré Vodě u Českých Budějovic a darovala ho rodina Horejšových. Jedná se o okrasnou jedli korejskou. Výška stromu je asi 12 metrů. Strom se na náměstí poveze v sobotu 17.11.2018.

 Přílet anděla je již tradičně 5. prosince. Anděl slétne z Černé věže přesně v 17:45. Obří loutky procházející kolem náměstí vystřídá komponovaný program místních hudebníků s netradičním nástrojovým složením zvonkohry, marimby a vibrafonu, kteří spolu s muzikálovými zpěváky a sólisty Jihočeské filharmonie zahrají české a světové vánoční melodie.

  Letošní ročník Českobudějovického adventu dává nadstandardní prostor lokálním umělcům. Vedle známých stálic vánočního programu  jako Nezmaři, Spolektiv či Epydemye tak vystoupí mnoho adventních nováčků např. McBerds, Strong Coffee, The Greens nebo i Honza Janda, pouliční muzikant známý svým hraním na kytaru u banky v Krajinské ulici. Na své si přijdou milovníci vánočních písní, folku, popu, jazzu, rocku i folklórní a historické hudby. Od úterý do pátku od 15:00 budou na podiu soutěžit sbory základních a středních škol v Českých Budějovicích v rámci projektu Hodina slávy. Víkendová brzká odpoledne již tradičně budou patřit dětem, pro které jsou připravena loutková divadla nebo adventní kino, od soboty prosince mohou také každý den navštívit Ježíškovu dílnu. Kompletní program Českobudějovického adventu naleznete na www.ceskobudejovickyadvent.cz

NOVINKA. Novinkou letošního ročníku je vyhlídková věž, která vyroste vedle kluziště. V horním patře věžičky budou odkládací stolky, kde si mohou lidé vychutnat vánoční dobroty s ptačím výhledem na celé adventní městečko a bude to ideální místo pro krásnou fotku na památku.

PRODEJCI. K vidění bude opět řada prodejců, kteří budou prezentovat své ruční práce na řemeslných stáncích a nejen tam. Podařilo se nám umístit i řemeslné prodejce, které budete moc navštívit po celou dobu adventu v dřevěných stáncích. Můžete se nově těšit na vyřezávané dřevěné hračky, ručně vyráběná mýdla, esenciální oleje, bylinky, speciální kožené výrobky, foukané sklo, vánoční ozdoby a dekorace a plno dalších.

Uspokojeni budou i ti, co rádi mlsají a mají rádi tradiční jídlo.  Speciality na grilu, ryby, trdelník, sýry, koblížky, palačinky, vafle, cukroví atd… Nedílnou součástí budou i nápoje všech různých druhů, punče všech vůní a receptur, svařené víno, medoviny a nebudou chybět ani pivovary. Budějovický Budvar nabídne speciální požehnané pivo a pivovar Samson ležák oceněný prestižní cenou.

Jeden ze stánků na trhu nebude mít stálého majitele. Prostřídá se v něm několik škol zřizovaných Jihočeským krajem, které budou prezentovat svoji školní činnost. Některé ze škol budou své výrobky i nabízet k prodeji, jako například Střední uměleckoprůmyslová škola Bechyně. Ve spolupráci s odborem kultury a cestovního ruchu města České Budějovice byl rovněž také rozšířen prostor pro prezentaci neziskových či sociálně zaměřených organizací, které pomáhají znevýhodněným skupinám obyvatel města a blízkého okolí. Zaměstnanci a zástupci těchto organizací a jihočeských dětských domovů na několik dnů, někteří i týdnů, využijí možnosti představit své výrobky ve stáncích na adventních trzích. Nákupem těchto výrobků přispějete ke zlepšení rozpočtu příspěvkových organizací, které uvítají každou pomoc.

OHLASY. Z loňského ročníku máme velké množství pozitivních ohlasů, což nás velmi těší. Nové uspořádání, výzdoba i kluziště, sklidili obrovský úspěch, ale nejvíc nás těší, že si lidé chválí vánoční atmosféru, kterou se nám podařilo vytvořit. Nejen že přilákala nové návštěvníky, ale lidé se za ní začali na trhy opakovaně vracet.

Českobudějovický advent je místem pro setkávání s pravou atmosférou Vánoc. Sloganem našeho konceptu adventu je „Ochutnejte kouzlo Vánoc“ a to všemi smysly a myslíme, že se nám daří toto heslo naplňovat.

Kompletní program Českobudějovického adventu naleznete ZDE