To nejlepší ze současné italské kinematografie: Festival italských filmů MittelCinemaFest 2018

29.11.2018 – 10.12.2018, 23:59

V rámci Středoevropského festivalu italského filmu se letos již po šestnácté představí to nejzajímavější, co aktuálně italský filmový průmysl nabízí. Od 29. 11. do 10. 12. si MittelCinemaFest 2018 užijí i diváci v Praze, Brně a Ostravě.

Putovní filmová přehlídka začne tradičně v Maďarsku, přesune se na Slovensko a pak pokračuje k nám do Česka, kde ji 29. listopadu zahájí v pražském kině Lucerna snímek Troppa grazia / Naléhavé zjevení. Svižná komedie režiséra Gianni Zanasiho vypráví o svérázné italské samoživitelce, které se začne zjevovat Panna Marie urputně trvající na zrušení nákupního centra a stavbě kostela. Během následujícího týdne pak mohou diváci v pražské Lucerně již po šesté zhlédnout to nejlepší z italské kinematografie, letos půjde konkrétně o devět snímků. V Brně proběhne MittelCinemaFest počtvrté, tentokrát v kině Scala na Moravském náměstí ve dnech 5. – 6. prosince. V Ostravě, hostící tuto filmovou přehlídku podruhé, se bude festival konat ve dnech 9. – 10. prosince v kině Luna.

Co mohou diváci očekávat? Stejně jako v minulých letech, i letos přinese přehlídka filmy, které získaly ocenění na mezinárodních festivalech, včetně slavného Benátského filmového festivalu. Kromě zmíněného Naléhavého zjevení se představí Una storia senza nome / Příběh beze jména (r. Roberto Andò); La terra dell'abbastanza / Země hojnosti (r. Damiano a Fabio D'Innocenzo); Capri-revolution (r. Mario Martone); La profezia dell'armadillo / Pásovcovo proroctví (r. Emanuele Scaringi); Saremo giovani e bellissimi / Budeme mladí a překrásní (r. Letizia Lamartire); Fiore gemello / Spřízněná duše (r. Laura Luchetti), L’uomo che comprò la luna / Muž, který koupil Měsíc (r. Paolo Zucca) a Dogman (r. Matteo Garrone).

Filmy budou promítány v originálním znění s českými a anglickými titulky. Vstupenky bude možné zakoupit online a na pokladnách uvedených kin.

Bližší informace o festivalu již brzy na www.mittelcinemafest.cz a na www.kinolucerna.cz.

Data a místa konání festivalu:

Praha                  29. 11. – 05. 12. 2018, kino Lucerna, Vodičkova 36, 110 00 Praha 1

Brno                       05. – 06. 12. 2018, kino Scala, Moravské náměstí 127/3, 602 00 Brno

Ostrava                 09. – 10. 12. 2018, kino Luna, Výškovická 113, 700 30 Ostrava

Partneři: ENIT (Italská národní centrála cestovního ruchu), IBC, nadace Eleutheria, Unicredit Bank, Ferrero, hotel Alchymist, Bageterie Boulevard, Xantypa, La Pagina, Progetto Repubblica Ceca

Pořádatelé: Institut Cinecittà Luce, Velvyslanectví Italské republiky v Praze, Italský kulturní institut v Praze, Italsko-česká obchodní a průmyslová komora, Kino Lucerna