Praha bude opět hostit Týden ukrajinského filmu

14.11.2018 – 20.11.2018, 23:59

Během sedmi večerů mezi 14. a 20. listopadem zamíří aktuální ukrajinské filmy do pražských kin Atlas, Ponrepo a Evald. Snímky přiblíží divákům nedávnou ukrajinskou historii i současnost, komplikované a leckdy tragikomické osudy v pohnuté době a zemi. V hraných i dokumentárních filmech nechybí aktuální témata okupovaného Krymu či Donbasu, tzv. černobylské zóny, která má navzdory zákazu své svérázné obyvatele, nebo představí osobnost a dílo mimořádného malíře Kazimíra Maleviče. Současnou tvorbu ukrajinských filmařů doplní i snímek režisérky Kiry Muratovové z roku 1989, který byl jako jeden z posledních filmů zakázán sovětským režimem. Navzdory tomu však získal v Berlíně Zvláštní cenu poroty.

Festival Týden ukrajinského filmu nabídne snímky, které zaujaly odborníky i diváky na mezinárodních festivalech, debuty i díla zkušených režisérů. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky.

Více informací na www.facebook.com/ukrajinafilmfest/. Vstupenky je možné zakoupit v online předprodeji jednotlivých kin i na jejich pokladně v ceně 80 Kč.

Festival zahájí 14. listopadu v kině Atlas film Vulkán, hraný debut režiséra Romana Bondarčuka. Lukas, tlumočník a řidič  monitoringové mise OBSE, kterou doprovází na hranice s okupovaným Krymem v jeden moment ztratí nejen telefonní signál, ale také auto s celou misí. Zůstane sám v malém jiho-ukrajinském městečku s jeho netuctovými obyvateli a zvláštními pravidly. Ale i v tomto světě, kde se prolíná minulost se současností, realita s iluzí nakonec nachází své místo a naději začít nový život. Vulkán byl uveden na Karlovarském filmovém festivalu v sekci Na východ od západu a dostal cenu za nejlepší režii na Mezinárodním filmovém festivalu v Almaty, Grant Prix na Mezinárodním filmovém festivalu v Jerevanu Golden Apricot a cenu Hidden Dragon na filmovém festivalu v čínském Pching-jao.

  1. listopadu se filmoví fanoušci mohou těšit do kina Evald na film Brána, napůl mystický, napůl hororový a tragikomický příběh tříčlenné rodiny, která se odmítla po černobylské katastrofě přestěhovat z radiací zasaženého území. Režisér Volodymyr Tychyj neukazuje jen příběh jedné podivínské rodiny, žijící v černobylské zóně sice načerno, zato v symbióze s přírodou a světem nadpřirozených bytostí, ale předkládá zároveň obraz Ukrajiny v její netypické a zvláštní podobě.

Kino Ponrepo bude 16. listopadu patřit filmu letos v červnu zesnulé legendární režisérky Kiry Muratovové s názvem Astenický syndrom. Dílo vzniklé v roce 1989 ještě zažilo poslední poryvy sovětské zvůle, přestože již byla zrušena cenzura, film nedostal distribuční povolení a nakonec se nelegální cestou přes Pobaltí dostal na festival v Berlíně, kde v roce 1990 získal Zvláštní cenu poroty. Jde o drásavě zneklidňující, filmovou alegorii. Agrese trpící ženy vůči bolestivému světu v černé a bílé; barevný příběh učitele literatury utíkajícího se před neklidnou dobou do mrtvolného spánku.

Malevič. Ukrajinský čtverec, tak se jmenuje dokumentární debut režiséra Dmytra Džulaje, který 17. listopadu v kině Evald představí známého výtvarníka a velkého suprematistu Kazimíra Maleviče, pod ukrajinským zorným úhlem za použití dosud málo známých biografických údajů. Na filmu spolupracovali ukrajinští, francouzští, ruští a polští znalci Maleviče - Dmitrij Gorbačov, Valentyna Kostjuk, Jean-Claude Marcade, Andrzej Turowski, Irina Vakar. Projekci filmu doplní krátký snímek  Andrije Bondarenka Noc s Natálkou.

V kině Ponrepo bude 18. listopadu uveden snímek Donbas. Svůj nejnovější film na pomezí dokumentu a hraného díla známý ukrajinský režisér Serhij Loznycja poskládal z pravdivých příběhů: Z materiálu dostupného na internetu, z amatérských videí a z výpovědí svědků událostí, ke kterým došlo po anexi Krymu a vypuknutí rusko-ukrajinské války na Donbasu. Časté střídání tragických a groteskních poloh umocňuje pocit bezmoci a strachu. Hrdinové filmu se ocitají v právním vakuu, na území nikoho, v permanentní lži, přetvářce a ve hře, které nikdo nevěří, ale kterou každý musí hrát. Donbas měl premiéru v květnu 2018 na filmovém festivalu v Cannes, kde byl oceněn za nejlepší režii v sekci Jistý pohled.

  1. listopadu potěší festivalové diváky v kině Evald komedie Hrdina mé doby, celovečerní hraný debut ukrajinské režisérky Toni Nojabrjové. V příběhu kluka odvedle, „malého člověka”, začne Žorik hledat své místo, smysl života i štěstí ve velkoměstě, kam se jednoho dne přestěhuje. Je rozhodnut najít si tu práci, přátele a dosáhnout cílů, které si předsevzal. Ocitá se však v začarovaném kruhu slepých uliček. Film, ve kterém zazní také hovorový jazyk suržyk, dostal na Filmovém festivalu v Oděse 2018 cenu za nejlepší režii v národní kategorii.

Festival uzavře 20. listopadu v kině Atlas další celovečerní hraný debut, film mladé ukrajinské režisérky Marysi Nikiťuk Když padají stromy. Pětiletá Vitka sleduje a prožívá příběh starší sestřenice Larysy, odsuzované rodinou i okolím za lásku k mladému kriminálníkovi Šramovi. Magický, barevný svět holčičky, která jediná svým čistým a životem nepokřiveným pohledem chápe Larysiny pocity a snahu žít bez ohledu na mínění okolí, je plný symbolů a fantazie. Vytváří zřetelný kontrast s životem dospělých, plným stereotypů a agrese malého provinčního města. Premiéra proběhla na letošním Berlinále a na Filmovém festivalu v Oděse 2018 získala Nastja Pustovit cenu za nejlepší herecký výkon v národní kategorii.

Festival se koná za podpory Ministerstva zahraničních věcí Ukrajiny a Velvyslanectví Ukrajiny v České republice.