Za hranice snů prostřednictvím tance nás přenese večer tří jedinečných choreografií.

VZLETY A PÁDY - Divadlo Jiřího Myrona
  • Adresa:
    Československých legií 148/14
    Ostrava 701 04
Poprvé v české premiéře uvedeme tři pozoruhodné choreografie s existenciálně laděným podtextem: Útěk obra / Humpback Runner, Alice Křídla z vosku / Wings of Wax, které spojuje fantaskní svět tance. Choreografie Křídla z vosku / Wings of Wax světoznámého českého choreografa Jiřího Kyliána je již třetí choreografií tohoto autora, která se objevila na repertoáru baletu NDM od roku 2013. Tato kontinuita pozitivně ovlivňuje náš způsob interpretace této choreografie.
 
Útěk obra / Humpback Runner
Jiří Pokorný, choreograf taneční inscenace Útěk obra, je jedním z nejúspěšnějších českých tanečníků a v posledních letech i choreografů, který vzešel z „Kyliánovy líhně“. Prošel dlouholetým angažmá v Nederlands Dans Theater, několik let tančil v souboru Kidd Pivot kanadské choreografky Crystal Pite a v posledních letech se stále intenzivněji věnuje vlastní tvorbě.
Jiří nalezl inspiraci pro svoji choreografii Útěk obra vdíle slavného středověkého malíře Hieronyma Bosche, jehož fantaskní vize pekla či ráje po staletí ovlivňují duchovně orientovaná umělecká díla. Pokornému se výtvarné předlohy stávají příležitostí k inscenování fantaskních situací evokujících mezní okamžiky lidských osudů a jejich proměn. 
Útěk obra (v anglickém originále Humpback Runner) je název taneční inscenace, která vznikla v roce 2016 pro juniorský soubor Nederlands Dans Theatre 2, vybudovaný Jiřím Kyliánem. Jeho uvedení je jedinečnou příležitostí přenést dílo vytvořené pro mladý a dynamický soubor NDT 2 právě do Ostravy.
 
Choreografie: Jiří Pokorný
Hudba: Yukari Sawaki (originální vokální kompozice pro tuto choreografii), Hayden Calnin, Joanna Newsom, Biosphere
 
Alice
Příprav druhé choreografie Alice se zhostí tandem mladých tvůrců: Denis Untila z Moldávie a Michelle Yamamoto z Brazílie. Oba jsou odchovanci německého tanečního divadla Maria Schrödera a v posledních letech se jim podařilo prosadit se choreograficky v Aalto Ballett Essen v Německu. Denis Untila je vítězem ceny Aalto Stage Prize pro mladé umělce z roku 2012.
Jejich společná choreografie  Alice nás autentickými tančeními prostředky zavádí do bizarního světa fantazie. Hlavní hrdinka známého příběhu Lewise Carrolla padá do pokřiveného fantaskního světa plného groteskních situací a podivných, smutných a zároveň krásných dobrodružství. Propadá obavám a dokonce podezření, že svět kolem zešílel, ale znovu se dopracovává k představě, že to všechno, co ji potkává, jsou  nutné průvodní jevy lidského hledání, projevy života, který je vždy dobrodružnou cestou do neznáma. 
 
Choreografie: Denis Untila & Michelle Yamamoto
Hudba: Max Richter a originální hudební koláže
 
Křídla z vosku / Wings of Wax
Vrcholem večera je Kyliánova choreografie Křídla z vosku na téma tragického příběhu o Ikarovi a jeho otci Daidalovi. V autorově originálním  pojetí se klasický příběh stává metaforou pro podstatu virtuózního tance, který jakkoli musí být technicky připraven a pečlivě nastudován, přeci jen vždycky s sebou nese riziko bolestivého pádu. To dodává tanci nejen emocionální přitažlivost, ale také existenciální vážnost a hloubku a přesvědčivě aktualizuje klasickou předlohu jako obraz našich současných každodenních zápasů a snah.
 
Choreografie: Jiří Kylián
Hudba: Heinrich Ignaz Franz Biber, John Cage, Philip Glass, Johann Sebastian Bach
 
Choreografie Křídla z Vosku byla podpořena statutárním městem Ostrava.