Contempuls Night: Mahan Esfahani, cembalo (USA/Írán)

18.11.2018, 0:19 – 0:22

Jeden z nejoceňovanějších cembalistů současnosti, íránsko-americký hudebník Mahan Esfahani, se v roce 2015 přestěhoval z Velké Británie do Prahy, aby se zde stal žákem Zuzany Růžičkové.

Cena vstupenky: základní 300 Kč snížené pro studenty a seniory 200 Kč zvýhodněný balíček 500 Kč (cena na dva koncerty Mahan Esfahani, cembalo (USA/Irán) a Yarn/Wire (USA)) Kč

V té době už byl držitelem titulu BBC New Generation Artist a jako vůbec první cembalista se dostal do výběru cen britské Královské filharmonické společnosti a prestižního časopisu Gramophone. Měl na kontě také nahrávky vydané u společností Deutsche Grammophon a Hyperion. Esfahani překračuje konvence spojené s cembalem a kromě hudby 17. a 18. století hraje také díla současných autorů, včetně Stevem Reichem autorizované verze skladby Piano Phase. Na festivalu Contempuls Night v multifunkčním sále DOX+ uvede klasická díla repertoáru 2. poloviny 20. století, jako jsou Rounds Itala Luciana Beria a Jardin Secret II pro cembalo a elektroniku finské skladatelky Kaiji Saariaho, ale také skladby, které vznikly přímo pro něj. Budou to Intertwined Distances íránské autorky Anahity Abbasi a ve světové premiéře zbrusu nová skladba Triggering, kterou na objednávku festivalu Contempuls složil v mezinárodním kontextu asi nejvýznamnější český skladatel současnosti Miroslav Srnka.