DAS FILMFEST zveřejnil program a zahájil předprodej

17.10.2018 – 23.10.2018, 23:59

Dokumenty věnované dvěma velkým osobnostem světové kinematografie, historický film o geniální slepé klavíristce, jíž jednu ze svých skladeb věnoval sám Mozart, drsný snímek o síle moci a ztrátě svědomí z posledních dnů II. světové války, černá komedie o berlínské techno scéně nebo romantická roadmovie – festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST připravil pro své návštěvníky vybranou ochutnávku toho nejzajímavějšího z aktuální filmové produkce Německa, Rakouska a Švýcarska. Od 17. do 23. října budou moci pražští diváci v kinech Lucerna a Atlas vybírat z bezmála čtyřiceti filmů od historických snímků, psychologických dramat a napínavých thrillerů, přes žánrové a artové filmy až po svěží i černočerné komedie. Od 29. října do 2. listopadu se přehlídka přesune do brněnského kina No Art a do Místodržitelského paláce.

DAS FILMFEST letos opět nabízí žhavé novinky z oblasti hraného i dokumentárního filmu. K nejočekávanějším titulům letošního programu patří bezesporu zahajovací snímek, hvězdně obsazená muzikálová tragikomedie Mackie Messer – Brechtův Třígrošový film (Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm), soudní drama o bývalém nacistickém funkcionáři Murer – Anatomie procesu (Murer – Anatomie eines Prozesses), dojemný portrét Romy Schneider 3 dny v Quiberonu (3 Tage in Quiberon) či černá tragikomedie se skvělým Josefem Haderem v hlavní roli Arthur & Claire.

Velice silná je letos oblíbená sekce DIE DOKU. Němečtí, rakouští a švýcarští dokumentaristé se tentokrát věnovali dvěma velkým režisérům – Miloši Formanovi a Ingmaru Bergmannovi, ve snímku Eldorado se vydali po stopách tisíců lidí, kteří jsou na útěku do Evropy, nebo odkrývali tajemství smrti mladého válečného zpravodaje v dokumentu Švýcar Chris (Chris the Swiss).

Kompletní program naleznete na www.dasfilmfest.cz. Vstupenky je možné koupit v předprodeji online či v jednotlivých kinech. Přehlídku tradičně spolupořádají Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Švýcarské velvyslanectví v České republice.

Festival německy mluvených filmů DAS FILMFEST nabídne v letošním roce pět programových sekcí. Kromě tradiční DAS FILMFEST SPEZIAL, která představí ty nejzajímavější, cenami ověnčené i divácky úspěšné snímky, dokumentární DIE DOKU a krátkometrážních SHORTS, se mohou letos diváci těšit také na tematické sekce OSOBNOST / DIE PERSÖNLICHKEIT a SPOLU & SÁM / ZUSAMMEN & ALLEIN.

V rámci DAS FILMFEST SPEZIAL festival uvede například zmiňovaný snímek Murer – Anatomie procesu (Murer – Anatomie eines Prozesses), dále cenami ověnčený policejní thriller Cops, drama z posledních dnů války založené na skutečných událostech Kapitán (Der Hauptmann), energický snímek o dospívání a hledání vlastní identity Blue My Mind či velkoryse pojatou a divácky mimořádně úspěšnou „pohádku pro dospělé“ Timm Thaler aneb O chlapci, co prodal svůj smích (Timm Thaler oder das verkaufte Lachen). Nemilosrdný pohled do hlubin lidských vztahů, které pohání moc, vášeň a zoufalství nabídne komorní drama Casting a tragikomický portrét generace, která se chce bouřit, ale nemá proti čemu, přinese snímek s příhodným názvem Staří ať zemřou (Lasst die Alten sterben). Příběh ženy, která okrádá důvěřivé seniory, zprostředkuje film Komu se dobře daří (Dene wos guet geit) a o historii jedné rodiny a o ztrátě idylického místa bude vyprávět snímek Zahrada (Sommerhäuser). Diváci se mohou těšit také na černou komedii o berlínské techno scéně Magical Mystery aneb Návrat Karla Schmidta (Magical Mystery oder: Die Rückkehr des Karl Schmidt) či frenetický příběh jednoho večera točený podle pravidel mumblecoru Tady a teď (So was von da).

OSOBNOST / DIE PERSÖNLICHKEIT je název programové sekce, která uvede snímky o skutečných osobnostech, například již zmiňovaný snímek Mackie Messer – Brechtův třígrošový film (Mackie Messer – Brechts Dreigroschenfilm). Film 3 dny v Quiberonu (3 Tage in Quiberon) představí ikonickou Romy Schneider, jež už dávno není tou mladou a svěží císařovnou Sissi z našich vzpomínek, Erik & Erika ukáže mistryni světa ve sjezdu na lyžích Eriky Schinegger, svádějící boj proti předsudkům, když se zjistí, že je vlastně Erik Schinegger a snímek Světlo (Licht) odvypráví příběh emancipace silné a nezávislé umělkyně Marie Theresie Paradis, která na rozdíl od svých současníků Haydna, Glucka a Mozarta upadla do zapomnění. Ötzi, muž z ledu (Der Mann aus dem Eis) je příběhem nejstarší, nikdy neobjasněné vraždy v evropské historii – jak a proč přišel před pěti tisíci lety o život tento muž, kterému se dnes říká Ötzi?

Sekce SPOLU & SÁM / ZUSAMMEN & ALLEIN pozve diváky na romantickou roadmovie po Evropě se snímkem 303, nabídne svěží vztahovou komedii Kim má penis (Kim hat einen Penis) a představí úspěšnou tragikomedii s hvězdným obsazením Arthur & Claire. Program nabídne také psychologické drama Jen jsme si hráli (Wir haben nur gespielt), precizní studii vztahu, který ustrnul v každodenní rutině Vakuum či zábavnou komedii o párové terapii Zázračné cvičení (Die Wunderübung). Snímek U mě doma (In My Room) je zajímavým postapokalyptickým westernem stejně jako ironickým obrazem současného Německa, zatímco film Tenkrát v zemi indiánů (Es war einmal Indianerland) přináší divoký žánrový mix Coming-Of-Age, psychedelického velkoměstského westernu, hudebního videa a roadmovie. Diváci si budou moci vychutnat Lásku mezi regály (In den Gängen), křehkou, civilní a realistickou romanci z místa, kde není vidět na nebe, nebo ceněný snímek o dospívání Hördur – mezi světy (Hördur – Zwischen den Welten).

Velice silná je v letošním roce populární sekce DIE DOKU. Kromě snímků věnovaných filmovým velikánům (Life as it is: Miloš Forman on Miloš Forman) a Hledání Ingmara Bergmana (Auf der Suche nach Ingmar Bergman) uvede například snímek Švýcar Chris (Chris the Swiss), ve kterém se režisérka vydává po stopách svého bratrance – novináře, jenž za nejasných okolností zahynul ve válce v Jugoslávii. Do svědomí sáhne snímek Eldorado, ve kterém režisér Markus Imhoof mapuje osudy lidí na útěku. První fázi života člověka a s ním spojené potíže nám přiblíží poutavý dokument Cry Baby, Cry (Nicht von schlechten Eltern) který doprovází tři rodiny s novorozenci a batolaty k terapeutovi a Divoké srdce (Wildes Herz) je dokument o „Feine Sahne Fischfilet“, jedné z nejúspěšnějších německých punkových kapel, která na vesnicích a maloměstech brandenburska bojuje proti neonacizmu.