Předmět sezóny: Hromadný nález broušených kamenných nástrojů z Ruzyně

2.10.2018 – 30.12.2018, 23:59

Muzeum hlavního města Prahy pořádá od 2. října 2018 do 30. prosince 2018 v historické budově muzea na Florenci další výstavu z cyklu Předmět sezóny, která představí výsledky záchranného archeologického výzkumu z roku 1999, a to hromadný nález broušených kamenných nástrojů a zlomky nádob kultury s vypíchanou keramikou z pražské Ruzyně.

Muzem hl. m. Prahy představí v rámci cyklu malých výstav Předmět sezóny výsledky záchranného archeologického výzkumu z roku 1999 v Praze-Ruzyni, konkrétně na stavbě Pražského okruhu severně od jeho křížení s ulicí Karlovarskou. Výsledkem tohoto výzkumu byl nález dosud neznámého naleziště se stopami osídlení z různých období pravěku a také hromadný nález broušených kamenných nástrojů i zlomků nádob kultury s vypíchanou keramikou, které výstava představí návštěvníkům.

Archeologický záchranný výzkum provádělo Muzeum hl. m. Prahy v roce 1999, během něho archeologové objevili dosud neznámé naleziště se stopami osídlení z různých období pravěku.

Ve výklenku ve stěně jedné ze sídlištních jam z mladší doby kamenné bylo ukryto několik broušených kamenných nástrojů, jejich polotovary a také brousek. Kromě brousku z pískovce byly všechny další kusy vyrobené ze zelenošedé metamorfované horniny, zvané „metabazit typu Jizerské hory“.

Zlomky nádob kultury s vypíchanou keramikou ve výplni jámy datují tento nález do období 4800–4500 př. n. l. Nástroje ukryl do výklenku pravděpodobně jejich výrobce, protože depot obsahuje finální výrobky, brousek k jejich výrobě i polotovary v různém stupni opracování.

Malá expozice představí návštěvníkům z archeologických nálezů např. předměty: klíny, sekerky, zlomky nádob a nástrojů, které jsou datovány do období 48004500 př. n. l. Zároveň muzeum uvede krátký dokumentární film z roku 1999 Objev depotu kamenných nástrojů, Praha-Ruzyně, který při příležitosti nálezu vznikl.