Ensemble Opera Diversa: Transylvánie za humny (skladby Ivy Bittové, Kurta Schwertsika a Heinze Karla Grubera) - Divadlo Komedie

24.10.2018, 19:30 – 21:30

Hrůza, děs a příšery domácí i z dovozu v prvotřídním balení. A jak praví prastaré upírské přísloví, nikde nejsou příšery takové jako v Transylvánii.

Program:

Iva Bittová: My Midnight Pillow pro komorní orchestr 12’
Kurt Schwertsik: Draculas Haus-und Hofmusik. Transylvánská symfonie pro smyčce, op. 18 (1968) 12’
HK Gruber: Frankenstein!! pro šansoniéra a komorní ansámbl (1976–1977) na dětské říkanky H. C. Artmanna (v překladu Pavla Drábka) 30’
Dlouhodobý záměr uvést cyklus v české premiéře a překladu Pavla Drábka, zakladatele souboru, dojde jedinečného naplnění v hudebnici Ivě Bittové, která v sobě spojuje nejen nutnou muzikální a paramuzikální expresivitu, ale také osobitý herecký styl.
 
Dirigentka: Gabriela Tardonová
Performance: Iva Bittová
Koncertní mistr: Jan Bělohlávek
 
Ensemble Opera Diversa je brněnský soubor profesionálních hudebníků a zpěváků, který se soustředí na objevné hudební a divadelní programy. Jádrem činnosti je hudební a hudebně-dramatická tvorba zakládajících členů souboru Ondřeje Kyase a Pavla Drábka. Od prapočátků (1999) se z Ensemble Opera Diversa vyvinula hudební společnost, která uskutečňuje kolem třiceti vystoupení a představení ročně. Uvedla již sedm původních celovečerních oper, dvě desítky minioper, množství premiér orchestrálních skladeb vzniklých na objednávku a skladby klasického repertoáru. Jednotlivé programy propojují tvorbu 20. století se skladbami soudobými. Ve smyslu hledání a formulace vlastní poetiky soubor usiluje o vytváření posluchačsky objevných programů – nepřináší banální nebo notoricky známé kusy, vyhýbá se ale i úzkému vřazení do proudu soudobé vážné hudby. Svou dramaturgií i interpretačním nasazením usiluje o dialog s otevřeným posluchačem.

Premiéra 5. 6. 2018 v Moravském Krumlově (v rámci festivalu Concentus Moraviae)