Jan Mocek – Fatherland - Divadlo Archa

25.3.2019, 20:00 – 16.4.2019, 11:20

Vizuální performance Fatherland  kombinuje prvky durational performance art, dokumentu a videa. Režisér Jan Mocek v ní vychází z intimní a mnohoznačné situace: na jevišti se potká se svým o 34 let starším otcem Janem Mockem. 

Jan Mocek – Fatherland - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Stejné jméno i nápadná tělesná podobnost mužů je pro ně pak impulsem ke hře s identitou, v níž se přítomnost otce mění v budoucnost syna. Kým budu v roce 2052? Jak se promění moje tělo a myšlení? Do jaké míry je možné odchýlit se od zděděných vzorců chování a tradičních životních scénářů? Fatherland je pozvánkou ke kolektivní meditaci o čase, vztahu k zemi, ze které pocházíme a o různých variantách vlastní budoucnosti.  
Vedle osobní, dokumentární roviny, ve které obě verze Jana Mocka sdílejí v opakujících se slovních variacích autobiografické detaily a mikropříběhy, obsahuje performace i politickou dimenzi. V mužském rodě zkoumá téma maskulinity na pozadí rozpadu a znovunalézaní naší individuální a kolektivní identity. Svým způsobem je tak výpovědí o  dnešním Česku na křižovatce minulosti, současnosti a budoucnosti.

Jan Mocek
Projekty Jana Mocka se pohybují na hranici divadla a vizuálního umění. Ve svých performancích otevírá současná témata v jejich složitosti a nejednoznačnosti a zároveň nabízí divákům atmosférický a silně senzuální zážitek. Poprvé se výrazně zapsal náročnou, pro mnohé extrémní fyzickou performancí Tanz im Quadrat (2010), za kterou na festivalu …příští vlna/next wave… získal ocenění Projekt roku. Urbánní sound-artová performance Zářicí město (2015), zkoumající fenomén postsocialistických panelových sídlišť, se objevila jak na tuzemských, tak na zahraničních festivalech (např. Fast Forward Dresden). Jeho nejnovější dark-ambientní projekt Shadow Meadow (2017), objevuje světlo, zvuk a prostor jako hlavní aktéry divadelní inscenace.  Své projekty uvádí v rámci vlastní produkční platformy SixHouses. 
 
Jan Mocek
Narodil se 7. 10. 1952 v Chrudimi. Studoval v Praze na VŠZ, UK, ČVUT přírodní obory. 
Je otcem dvou dětí (Jan – divadlo, Hana – balet). Přes 40 let se profesionálně zabývá ochranou přírody. Je amatérským speleologem a vícenásobným pokořitelem Vasova běhu i dalších maratonů na sněhu, vášnivým rybářem a svobodomyslným samorostem.

Kredity

Fatherland  
Koncept, režie: Jan Mocek
Hrají: Jan Mocek, Jan Mocek
Umělecká spolupráce: Irina Andreeva, Sodja Lotker, Anna Benháková
Světla: David Prokopič, Ondřej Kyncl
Zvuk: Matouš Hekela
Technická spolupráce: Milan Kyproň
Produkce: SixHouses, Táňa Švehlová
Koprodukce: 4+4 dny v pohybu, Divadlo Archa
Projekt vznikl za podpory IN SITU, evropské sítě podporující vznik uměleckých děl ve veřejném prostoru.
Performance je realizována v Divadle Archa v rámci programu uměleckých rezidencí Archa.lab.
Za finanční podpory Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury České Republiky, IN SITU, Státního fondu kultury ČR a Nadace život umělce