Prodaná nevěsta na prknech Prozatímního, Stavovského a Národního divadla v letech 1868 až 2018 - Divadlo Disk

28.4.2019, 19:30 – 27.5.2019, 21:00

KOMICKÁ OPERA O VĚRNÉ LÁSCE A ZRÁDNÝCH INTRIKÁCH, O SNU O DIVADLE NÁRODNÍM
A O ZRODU ČESKÉHO HERCE.

Prodaná nevěsta na prknech Prozatímního, Stavovského a Národního divadla v letech 1868 až 2018 - Divadlo Disk
  • Adresa:
    Karlova 26
    Praha 1 116 65

„Již čas, aby postaven byl chrám dramatické Musy české! Neboť Národní divadlo jistě má býti chrámem, kde duch a srdce ke zřídlům oněch zásad se uvádí, na nichžto veškeré obraty i pokroky společenské spoléhají. A kde se zrodily tyto zásady? Nikde jinde než v lidské vůli. A hlasateli této vůle, kněžími tohoto chrámu, nechť nám jsou herci čeští.“

Z proslovů při položení základních kamenů Národního divadla, 1868:

Obrazový materiál sloužící k propagačním účelům byl použit s laskavým svolením Archivu Národního divadla.

RECENZE

Jana Soprová, scena.cz

"Studenti 3.ročníku katedry alternativního a loutkového herectví představili projekt, který se – alespoň soudíc podle až demonstrativních ovací při premiéře – stal nejen uměleckým, ale i společensko-politickým počinem."

Josef Herman, Divadelní noviny 10/2018

"Jestli inscenace, podepsaná tvůrčím kolektivem po vzoru Ypsilonky, vyjadřuje znechucení mladíků a mladic ze současných poměrů, jestli si objevují, že tomu v minulosti nebylo jinak, pak jsem jim porozuměl a je mi to nadmíru sympatické. Co na tom, že připomněli události spíše známé - měli bychom si je opakovat jako otčenáš před spaním, pak by u nás možná bylo lépe."

Jiří Landa, i-divadlo.cz

"Možná se někomu může zdát tento nápad jako neoriginální, ovšem v podání týmu nového ročníku KALDu se neoriginality nikdo bát nemusí. Tvůrci se totiž vyhnuli klasickým klišé typu 'cinkání klíčů' apod. Průlet sto padesáti lety naší historie má ve ztvárnění mladých herců (jejichž výkony jsou překvapivě vyrovnané) švih, spád, baví a rozhodně není laciným retrem. Vypravěč J. Štěpnička inscenaci výtečně zceluje a dává mu další přidanou hodnotu. Tento ročník si první absolventskou inscenací nastavil laťku hodně vysoko."

OHLASY DIVÁKŮ

"Tak na tenhle ročník bacha! Tolik talentu a energie! Generační výpověď, ale i hravost, lehkost a hudební virtuozita. Petr Erbes a Boris Jedinák nás provázejí uplynulými 150 lety chytře a s vtipem, ale dovedou být i pořádně drsní. A protože Prodaná nevěsta se zkrátka hraje při každé sebepitomější příležitosti, je dobrým symbolem i průvodcem dějinami. Nezapomenutelná je Cyrilova scéna s párkem, Kryštofův medvěd, který držel pero, ale nepodepsal. A Štěpničkův komentář! Paráda! A díky za pivo!"

"Suverénní inscenace s nadprůměrnými, stylizaci přesně ctícími hereckými výkony a výbornou souhrou."

autor

Kolektiv

premiéra

20. dubna 2018

soubor

Katedra alternativního a loutkového divadla (Alterna)

 

režie a dramaturgie
Petr Erbes a Boris Jedinák
scénografie
Jan Tomšů
kostýmy
Alžběta Vitvarová
produkce
Anna Strnadová, Prokop Novák, Patricie Belecová
orchestr řídí
Václav Talich

 

hrají

Barbora Bočková
Cyril Dobrý
Kateřina Kozinová
Kryštof Krhovják
Marie Anna Krušinová
Štěpán Lustyk
Milan Vedral
Tereza Těžká
Vojtěch Vondráček
Jiří Štěpnička

autor fotek

Anna Benháková