Výstava Lidice 2018 - Národní zemědělské muzeum

31.5.2018 – 30.11.2018, 23:59

Mezinárodní organizace UNESCO vyhlásila desetiletí 2018-2028 Mezinárodní dekádou vody pro trvale udržitelný rozvoj, proto byla VODA zvolena jako téma 46. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy.

U příležitosti Dne dětí, tedy od pátku 1. června, přichystalo Národní zemědělské muzeum ve spolupráci s Památníkem Lidice 46. Mezinárodní dětskou výtvarnou výstavu LIDICE 2018. Obrázky dětí z celého světa na téma Voda (nad zlato) jsou k vidění v Praze na Letné až do konce listopadu. Součástí výstavy budou také lektorské programy pro školy.

Celkem bylo oceněno 1200 obrázků z 67 států. Dvě stovky jsou jich k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze, druhou část výstavy mohou zájemci zhlédnout ve stejném termínu v Památníku Lidice.

Hlavním organizátorem výtvarného projektu je Památník Lidice. Výstava bude v pražské budově Národního zemědělského muzea instalována ve foyer v 1. patře před expozicí Rybářství a potrvá do 25. listopadu. Její součástí bude vzdělávací program pro děti ze základních škol.

Mezinárodní dětská výtvarná výstava LIDICE byla založena v roce 1967 k uctění památky dětí z české obce Lidice zavražděných v roce 1942 německými nacisty a všech dalších dětských obětí válek. Tato výstava získala během své historie mezinárodní věhlas a v současnosti je jednou z největších a nejstarších přehlídek dětské tvorby na světě. V posledních letech do ní přichází přes 25 000 prací z více než 80 zemí celého světa.

Výstava se koná pod záštitou Ministerstva kultury, Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a České komise pro UNESCO a Českých center.