Příběh zemědělství - Národní zemědělské muzeum

1.1.2019 – 31.12.2019, 23:59

U příležitosti stého výročí založení Národního zemědělského muzea jsme otevřeli novou interaktivní, dynamickou a moderní expozici Zemědělství. 

Expozice tvoří pomyslné jádro prezentačního konceptu hlavní muzejní budovy na Letné se základnou v expozicích tematicky zaměřených na přírodu a gradujících v expozicích věnujících se jídlu a životu.

Zemědělství od neolitu představuje základ celé společnosti, je nejvýznamnějším přínosem pro lidstvo, umožnilo rozvoj dalších odvětví, vědy a techniky. Mottem celé expozice Zemědělství je „Umírněnost“ neboli „Cesta selského rozumu“, kdy současná generace poučená minulostí má zodpovědnost vůči budoucí generaci.

Můžou se měnit technologie a ideologie, ale musí zůstat respekt člověka k přírodě a jejím zdrojům jako základ pro udržitelnou a šťastnou budoucnost.

Najdete tu unikátní sbírkové předměty včetně mnoha preparátů hospodářských zvířat, poslechnete si příběhy našich předků, seznámíte se s historií zemědělství i koloběhem hospodářského roku. První dominantou expozice je býk César, nejlepší plemeník z první české inseminační stanice. Na druhé straně sálu si můžete prohlédnout originální ruchadlo bratranců Veverkových, které v 19. století započalo éru nových technologií a inovací v zemědělství.

Expozice vznikla při příležitosti stého výročí založení Národního zemědělského muzea.