Festival Okolojeles násobí počet dní i hudebních hostů

27.7.2018 – 28.7.2018, 23:59

Dosud nejbohatší program i obsazení přinese čtvrtý ročník festivalu alternativní hudby Okolojeles. Přírodní kulturní areál Doubí u Náramče v okrese Třebíč premiérově ožije na dva dny 27. a 28. července programem dvou hudebních scén. Line-upu vévodí aktuální nadžánrové projekty 1flfsoap, Sýček, Alphones, Oswaldovi nebo München Konflikt. Představí se i zkušení hudebníci Permon Balet Superstar nebo Koonda Holaa. Speciální prostor v nočním šapitó dostane experimentální elektronika pod labelem NONA Records. Festival zpříjemní také bohatý doprovodný program spolu s bleším trhem a prostorovými instalacemi v areálu.

Čtvrtý ročník znamená pro festival Okolojeles zásadní posun vpřed. Oproti předchozím letům přichází jeho pořadatelé s mnohem smělejší nabídkou programu. „Cítili jsme, že letos nastal ten správný čas posunout festival do další etapy vývoje. Proto jsme se rozhodli protáhnout program na dva dny,“ vysvětlil dramaturg a jeden ze zakladatelů festivalu Tomáš Palát. Okolojeles se po loňském stěhování definitivně zabydlel v přírodním kulturním areálu Doubí u Podstránského rybníka nedaleko obce Nárameč. Dlouhodobý cíl festivalu oživit kulturního prostor Vysočiny nemainstreamovou hudbou navíc letos získává rozšířené základy.Přidali jsme také druhou scénu ve stanovém šapitó. Chceme totiž návštěvníkům nabídnout ještě bohatší hudební výběr,“ dodal Palát.

Základem festivalu Okolojeles je osobitá a rozpoznatelná hudební dramaturgie. Díky expanzi se letošní programová nabídka rozrostla na dvě desítky účinkujících. Jejich bohatý žánrový rozptyl se pohybuje od experimentálního elektra, přes rap až po psychedelický folk a jiné kytarové fúze. Přesto je mezi vystupujícími jasné pojítko v podobě vzácné umělecké autenticity, živelnosti a ochoty přistupovat k hudební tvorbě inovativním způsobem. Tyto atributy charakterizují hudební tvář Okolojelesu již od jeho vzniku.

NONA RECORDS STAGE, jak se jmenuje nové druhé festivalové pódium, vzniká ve spolupráci s labelem NONA Records, mezinárodní platformou přátel experimentální elektronické hudby. „K festivalu máme blízko díky opravdové rodinné atmosféře. Je pro nás vždycky inspirativní spolupracovat s projekty, u kterých vnímáme upřímné nadšení a zápal pro svoji věc," uvedl Matěj Kotouček z NONA Records. V Brně založené vydavatelství vzniklo přirozeným rozrůstáním aktivit kolektivu Bastl Instruments, věhlasným výrobcům elektronických krabiček a syntezátorů. Na Okolojelesu se NONA ujala kurátorství celonočních programových bloků ve stanovém šapitó. Během dvou dní se tak v Doubí představí téměř desítka tanečně laděných interpretů jako jsou Kadaver, Plast, OGJ, Julia, Helmut Stant, Hnát the DJ nebo Sun Drugs.

Jedna z hlavních dramaturgických linek festivalu návštěvníkům představí tuzemskou kytarovou scénu v pestré škále jejích aktuálních podob. Program kapel v pátek otevře ostravské post-punkové uskupení München Konflikt. Na něj naváže post-rocková dvojce Alphones, kteří na Okolojeles přivezou svůj čerstvý bezejmenný debut. Česko-italské duo Oswaldovi přiveze originální minimalistickou produkcí odkazující k americkému blues-rocku. Z toho vychází i nezaměnitelný projekt Koonda Holaa světoběžníka Kamila Krůty. Excentrický a nepřehlédnutelný hudebník, který spolupracoval se členy legendárních The Stooges včetně samotného Iggyho Popa nebo spřátelené Lydie Lunch, si a vystačí s kytarou a charismatem jako hrom.

Vzácně vystupující regionální stálice Permon Balet Superstar přispějí do mozaiky svým dvě dekády pilovaným post-hardcorem. Aktuálně jeden z neskloňovanějších objevů tuzemské scény Sýček si získává fanoušky i hudební publicisty svou kytarovou psychedelii s kořeny v kraut-rocku. Jejich aktuální album I. se mimo jiné stalo deskou týdne Radia Wave. To je přitom u domácích novinek víceméně vzácnost.

1flfsoap si za pár let existence vybudovali pozici jedné z nejzajímavějších koncertních kapel v Česku. Michal Janík (Ghost of You) a Lukáš Palán (Acute Dose) si svou experimentální elektronikou říkají o pozornost u nás i za hranicemi. Jejich z velké části improvizované koncertní sety stojí na čistě živé instrumentaci, navíc je doplňují hypnotizující vizuály.

Zcela zásadní je obrazový rukopis pro audio-vizuální projekt Lowmoe. Elektronické koláže dvojce původem ze Slezska, míchá taneční rytmy s těmi experimentálně-ambientními. Z těch pak vychází i psychedelic-noisové uskupení HIC SVNT LEONES, jehož zvukové hradby doplňují meditativní vokály. Svérázným hlasovým projevem nakonec chytnou a nepustí také alternativní rapeři Edosh a Násilník. Ti se pro příležitost Okolojelesu potkají ve speciálním společném setu.

Větší prostor se letos dostane i na doprovodný program. Prostředí festivalového areálu opět zpříjemní forest art, tedy výtvarné a světelné intervence místních začínajících umělců do lesního prostředí. Ten letos doplní i aktivity Kozího spolku, který přiveze představit své čtyřnohé kamarády. Ekologický a sociální rozměr festivalu podpoří sobotní blešák a přednášky s ekologickou tematikou. Dojde také na autorská čtení a představení alternativního bio-divadelního spolku Napříč.

Festival Okolojeles finančně podpořila Nadace Život umělce, Nadace Český hudební fond a Kraj Vysočina.