Kutloch aneb I muži mají své dny - Letní scéna Vyšehrad

9.7.2018, 20:00 – 23.8.2018, 22:10

Velmi komická černá komedie plná ironie o těžkém údělu muže v současném světě. Doba je v krizi, svět je v krizi, vztahy jsou v krizi, to je všeobecně známo, ale pozor: I muži jsou v krizi! Přicházejí postupně o svá poslední výsadní práva a pozice neohrožených vládců vesmíru. 

Kutloch aneb I muži mají své dny - Letní scéna Vyšehrad
  • Adresa:
    Vyšehrad
    Praha 2 120 00

Jedno z posledních míst mužského sebevědomí a sebeurčení se nachází v kotelně pod supermarketem Happycentrum. Schází se zde každou sobotu čtyři stateční muži schovaní před svými shoppingujícími manželkami. Na pár hodin se stávají opět pravými chlapy. Kouří, pijí pivo a koukají se na fotbal. Podaří se jim uhájit tento ostrůvek svobody? A jsou tu opravdu ještě sami sebou, nebo se tu jen zbaběle schovávají před faktem, že svůj boj o důstojné místo ve společnosti už prohráli?

Česká premiéra: 24. 7. 2012 na Letní scéně Vyšehrad

Osoby a obsazení

HELMUT, pilot: Bohumil Klepl / Mojmír Maděrič
EROLL, programátor: Kryštof Hádek / Václav Jílek
LARS, manažer: Michal Slaný / Petr Bláha
MARIO, hasič: Filip Blažek / Roman Štabrňák

Režie: Jan Jirků
Překlad: Iva Michňová
Dramaturgie: Adéla Šotolová
Kostýmy a scéna: Simona Krompholcová
Hudba: Marek Doubrava

Producent: Michal Hrubý

Kristof Magnusson, německo-islandský dramatik a prozaik se narodil v roce 1976 v Hamburku. Po střední škole, na které získal vzdělání v oboru chrámová hudba, odjel do New Yorku, kde působil ve veřejně prospěšné organizaci, pomáhající bezdomovcům. Vystudoval německý literární institut v Lipsku a islandskou literaturu na Universitě v Reykjavíku. Magnusson začínal jako dramatik, komedie Männerhort (Kutloch), která autora proslavila, byla jeho třetí divadelní hrou. Hra Männerhort měla světovou premiéru v roce 2003 v divadle v Bonnu, kde se téměř přes noc stala kultovním hitem. Tato komedie byla přeložena do mnoha světových jazyků a byla od té doby uvedena ve více než třiceti divadlech. Vedle toho, že Magnusson překládá dramata, básně i prózu z islandštiny, publikuje také povídky, články a eseje v národních a mezinárodních novinách a časopisech. Jeho první román Zuhause (Doma) byl v roce 2005 byl nominován na prestižní německou literární cenu Ingeborg-Bachmann. V roce 2010 vyšel jeho zatím poslední román Das war ich nicht (To jsem nebyl já).