Výstava gymnázia Na Vítězné pláni v Muzeu hlavního města Prahy

12.6.2018 – 15.9.2018, 23:59

Motto: Zážitek nemusí být pozitivní, hlavně když je silný.  (Martin Šmíd)   

Gymnázium Na Vítězné pláni v Praze slaví 50 let své existence a u příležitosti tohoto výročí pořádá v prostorách Muzea hlavního města Prahy výstavu s názvem #GVP50. Výstava se koná od 12. června do 15. září 2018 v hlavní budově muzea na Florenci. Prostřednictvím vystavených artefaktů přiblíží výstava návštěvníkům vývoj a historii této školy a některým bývalým žákům snad i připomene zapomenuté vzpomínky.
 
Výstava k 50. výročí vzniku Gymnázia Na Vítězné pláni představuje historii a vývoj jednoho z nejlepších pražských gymnázií. Koncept výstavy i celou realizaci si gymnázium zajišťuje samo, přičemž se nich mimo vyučující podílejí i stávající studenti, bývalí absolventi a ostatní zaměstnanci školy.  

Výstavní panely připomínají tvář oficiální, výukovou, ale i studentský život. Výstava si klade za cíl ukázat jedinečnou soudržnost a loajalitu mezi studenty, absolventy i učiteli v průběhu celých 50. let.  

Kromě vystavených artefaktů, které tvoří převážně tvorba studentů a například i studijní pomůcky, je zde i prostor k odpočinku. Ten nabízí možnost zhlédnout videa a zároveň spočinout na pohovce ředitele Zdeňka Mikyšky, která se jako jedna z mála věcí dochovala na GVP až do dnešní doby. Dále se návštěvníci mohou aktivně podílet na dotváření výsledné podoby výstavy, a to formou záznamů na lavicích a lavičce, vytvořením vzpomínkového selfie nebo zápisem do návštěvní knihy.