Pexeso - Galerie Rudolfinum

Experimentální divadelní projekt Galerie Rudolfinum ve spolupráci s STK Theatre Concept.

Pexeso - Galerie Rudolfinum
  • Adresa:
    Alšovo nábřeží 79/12
    Praha 1 110 01

Experimentální divadelní projekt, který na scéně propojuje herce s neherci, resp. výtvarnými umělci. Každé z představení je unikátním spojením individuálních vystoupení na klasické téma lásky. V procesu jeho vzniku jsou umělecké myšlenky jednotlivců režisérsky spojeny v komplexní dílo, čímž vzniká koncept, který si pohrává s autorstvím celého projektu. Stíráním konvencí klasického divadla nechává nezodpovězenou otázku, jestli je autorem režisérka, kurátorka, nebo samotní umělci/herci.

Představení nemá pevně stanovený scénář. Pohybuje se na hranicích dvou umění (divadelního a výtvarného) a pracuje s nimi v jiných dimenzích. Herec dostává prostor pro vlastní vyjádření a výtvarník vede dialog s kurátorem a režisérem ještě před vznikem díla samotného.

Výběr samotných umělců respektuje jejich běžnou formu uměleckého vyjádření. Současně však otevírá nové možnosti prezentace jejich umělecké myšlenky. Experiment je tak položen do oblastí jako jsou malba, instalace, fotografie, plastika nebo videoart, které přenáší na jeviště.

V rámci projektu se celkem uskuteční pět originálních představení. První tři jsou startovací a odehrají se v průběhu května až srpna. V každém z nich se představí čtyři herci a čtyři výtvarníci, kteří se ale v jednotlivých představeních neopakují (divák tak může chodit znova a přitom poprvé…). Celkem se tedy jedná o dvacet čtyři osob. Jejich skladba je předem určena režisérkou a kurátorkou a jsou přípravou na dvě hlavní představení v září, kde budou účinkovat všichni (vždy 12 osob). Jaká však bude herecká a výtvarnická skladba zářijových představení bude předmětem hlasování návštěvníků. A právě v průběhu prvních tři představení můžou návštěvníci naživo zažít herecké obsazení, o kterém budou pak hlasovat.

Dne 10. 5. hrají: Milena Dopitová, Alena Kotzmannová, Dana Marková, Renáta Martinová, Jaro Ondruš, Linda Fernandez Saez, Evžen Šimera, Laco Teren