Slované na Staré huti u Adamova

26.5.2018, 10:00 – 17:00

Zveme do přírody Moravského krasu, kde bude 26. 5. 2018 v Josefovském údolí probíhat spousta akcí, jednou z nich je i program pro rodiny s dětmi v areálu technické památky Stará huť u Adamova s názvem Slované na huti.

Důležitou součástí programu jsou pokusné tavby v replikách slovanských pecí. Pomocí experimentální archeologie se zde odborníci snaží pochopit a veřejnosti ukázat technologické postupy, kterými naši předkové zpracovávali železnou rudu. Opírají se také o výsledky archeologických výzkumů, které odhalily v tomto regionu zbytky slovanských pecí.

Proto téma dětského programu, připravovaného pracovníky Technického muzea v Brně, je letos právě práce archeologů. Co vlastně dělají a jak výzkumy probíhají? Jaké známé nálezy objevili? Jak se liší a co mají společného archeolog a paleontolog? To vše a mnohem více se zvídaví návštěvníci dozvědí, ale hlavně si vyzkouší v sobotu 26. května. Akce je součástí projektu „S Matičkou a se Šroubkem za poznáním putujem“, který nabízí rodinám s dětmi zábavné putování po technických památkách ve správě Technického muzea v Brně.

V sobotu 26. května bude možné využít dvou zvláštních jízd autobusu (ČAD), které návštěvníky dopraví do Blanska, kde je možné absolvovat komentovanou prohlídku „Cesty do pravěku Blanenska“, nové expozice Muzea Blanenska s podtitulem Detektivní putování s archeologem Karlem Pazourkem proti proudu času, přibližující historii regionu od pravěku po raný středověk.

Od Staré huti bude autobus do Blanska odjíždět ve 12.00 a v 15.00 hod.