Největší pochod na Moravě vybízí na start. Pivovarská čtvrtka se jde už 19. května

19.5.2018

Vůbec poprvé postavila na start turisty v roce 1973. Pořádá ji pivovar Holba a její širší rozměr ve srovnání s běžnými pochody jí přidává na oblíbenosti. Každoročně se na ní setkávají turisté s milovníky dobrého piva a horské přírody. Pivovarská čtvtka tradičně startuje 3. sobotu v květnu a stejně je tomu i letos 19. května. Odhodlání vychutnat si Jeseníky s Holbou každoročně láká všechny její příznivce bez rozdílu pohlaví, věku i kondice. 

„Na trasy různé délky a náročnosti je možné vyrazit ze 4 startovacích míst s bezproblémovým dojezdem. Spolupracujeme s Klubem českých turistů a pro všechny případy také s Horskou službou. Terény jsou bezpečné, takže jsme žádné úrazy dosud neměli, zato příjemných zážitků jsou hory“ říká Alexandra Lašáková z pivovaru Holba, která pochod společně s týmem připravuje. Trasy vedou malebnou přírodou Jeseníků a nechybí na nich občerstvovací stanice. Tady je možné nabrat síly pro další kilometry a odpočinout si třeba u Horské 10.

Pochod nabízí 9 tras různé náročnosti

v délce 10 až 21 km. Vedou různými terény, převážně velmi dobře schůdnými

 s malebnými výhledy do okolí. Na mapách je můžete sledovat on-line na pivovarskactvrtka.cz. Také letos Holba turisty kompletně vybaví, postará se o občerstvení a v cíli o zábavu.  Každý startující získá mapu a k tomu nutnou výbavu včetně kuponu na pití a odměnu v cíli. Dospělí se mohou těšit na pivo gratis, aby spláchli našlapané kilometry, zatímco dětem doplní ztracené kalorie oblíbená sladkost a něco na pití.

Cíl je na pivovarském nádvoří, kde účastníky uvítá kapela. Je to ideální příležitost společně posedět u pivovarských rybníků a připít si na povedený výšlap třeba novým ležákem Keprník, který letos v dubnu obohatil nabídku značky.

Čtvrtka má symbolické startovné 50 korun pro dospělé a 30 korun pro děti. Pro sedmdesátníky a starší je startovné zdarma. Již nyní je možné účast zaregistrovat on-line na pivovarskactvrtka.cz a tak se vyhnout čekání na startovacích místech.

4 startovní místa budou 19. května  v provozu od 8 do 10 hodin.  Nejvíce lidí chodí z Hanušovic z pivovaru, dalším místem je Šumperk od SOU na ulici Generála Krátkého (u Kauflandu), Králíky z ul. Moravská  naproti nádraží a Velkých Losin přímo od brány  lázeňského parku, odkud se vyráží na delší trasy.

Králíky – Hanušovice 21 km

Nejnáročnější, vede přes pramen Tiché Orlice a Jeřáb, kde je při jasném počasí nádherný výhled do okolí. Vrchol Jeřáb se zvedá do výšky tisíce metrů. Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice – pramen Tiché Orlice – Jeřáb –
Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Králíky - Hanušovice 20 km - Trasa vede přes klášter Hedeč v Králíkách dále Horní Orlice –– Svatá Trojice – Severomoravská chata – Počátky – Vršava – Pivovar Holba.

Šumperk - Hanušovice 18 km – Trasa kolem zříceniny Nový Hrad
Přes Nové Domky – rozcestník Pod Lomem – rozcestník Nad Lomem – Osikov – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – Pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 10 km, s programem u občerstvovací stanice
Trasa vede z Pivovaru Holba kolem Nového Hradu a přes občerstvovací stanici U Lip zpět.

Hanušovice - Hanušovice 12 km a 14 km
Z pivovaru k rozcestníku Pod Vršavou, dále na Zámeček a  zpět do pivovaru.

Hanušovice - Hanušovice 16 km
Z pivovaru do Hynčic dále Kopřivná – Pod Smrkem – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Hanušovice - Hanušovice 21 km
Trasa vede z pivovaru do Hynčic na Potůčník – Křížový vrch – Lužná – Nový Hrad – pivovar Holba

Velké Losiny  – Hanušovice 17 km, s programem u občerstvovací stanice