Návštěvnická sezóna Valašského muzea v přírodě začíná

28.4.2018 – 24.5.2018, 23:59

V roce 2018 muzeum zpřístupní své brány 310 dní v roce. Připravuje 43 programů, 3 folklor ní festivaly, 8 výchovně-vzdělávacích pořadů, 3 výstavy a 5 náboženských obřadů. 

Již v sobotu 28. 4. otevře své brány areál Mlýnské doliny a Valašské dědiny. Návštěvníci budou moc i po sezóně zhlédnout práci kováře a mlynáře v Mlýnské dolině. V areálu Valašské dědiny bude v provozu větrný mlýn, kovárna i objekt z Nového Hrozenkova č.p. 10. V platnosti do 30. 4.je stále okružní mimosezónní vstupné, tj. 100 Kč (dospělí), 50 Kč (děti) za návštěvu všech areálů.

„V letošním roce se chceme věnovat našim nejmenším návštěvníkům, pro které připravujeme řadu zajímavých pořadů a atrakcí. Největší novinkou bude otevření nového „dětského dvorku“, jehož design vychází z prvků tradičního hospodaření na Valašsku. Autorem návrhu a realizátorem je Lukáš Gavlovský. Otevření dětské hřiště proběhne v rámci programu Slabikář devatera řemesel (2. 6.). Hračky nejmilejší aneb Jak jsme si hráli, je název výstavy, ve které nahlédneme do světa zapomenutých dětských her a hraček. Dozvíme se, jak se dovedly děti zabavit v dobách minulých (vernisáž výstavy – 24. 5.). Netradiční prohlídku Mlýnskou dolinou budou moci děti zažít v rámci programu Pohádková noc (20. 7.) Nevšední zážitky přinese i program Hravá dědina (18. 8.), ve kterém zavzpomínáme na hry našich prababiček. Pro děti školou povinné a zájmové skupiny připravujeme nově výchovně-vzdělávací pořady Z plátna a sukna šité (17. – 19. 4.) a Jakpak si hráli Valášci malí…  (19. – 21. 6.),“ sdělil Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Programovou nabídku muzea letos nově doplní Májový jarmark (26. 5.) a návštěvníci se mohou také těšit na 25. ročník Pekařské soboty (14. 7.) a 20. ročník slovenského folkloru - festival Jánošíkův dukát. Valašský rok nabídne bienále pořadů: Ondrášova valaška (8. – 10. 6.), Sklářská sobota, Myslivosti zdar!, Hrála muzika.  V rámci zapojení do projektu „Společné století“ si připomeneme 100. výročí vzniku Československa.  K událostem roku 1918, 1948, 1968 bude věnována výstavka knih, proběhne beseda s prof. Libuší Hrabovou a proběhne slavnostní koncert Moravanky Jana Slabáka (28. 10.). 

V objektu Sušáku budou ke zhlédnutí sezónní výstavy, vedle výstavy „Hračky nejmilejší aneb Jak jsme si hráli“ se připravuje výstava „Dílna lidové umělecké výroby“, která přinese ohlédnutí za výrobou upomínkových předmětů Valašského muzea (vernisáž 24. 5.). V rámci Mezinárodního festivalu slovenského folkloru proběhne výstava Jánošíkův dukát.

Výše vstupného do Valašského muzea v přírodě zůstává od roku 2014 nezměněná. Návštěvníci mají nově možnost mimosezónní prohlídky areálů Valašské dědiny a Mlýnské doliny za zvýhodněné vstupné za 100 Kč (dospělí) a 50 Kč (děti) do všech areálů. Vstup na výstavy je zdarma v ceně vstupenek do jednotlivých areálů.

Rozšíření otevírací doby mimo hlavní sezónu čeká na návštěvníky: 1. - 4. 11., 10. - 11. 11., 17. - 18. 11. V rámci intenzivní spolupráce s podnikatelskými subjekty pokračuje projekt Regionpartner a zapojení do projektu Města Rožnov p. R. - Rožnov card.

„V letošním roce pokračuje řada rekonstrukcí a investičních akcí. Během 7 nadcházejících měsíců bude v kostele sv. Anny probíhat restaurování a sanace donátorských kamenů v podezdívce. V rámci rekonstrukce dojde k podřezání zdiva, tlakové injektáži, restaurování kamenného soklu a obnově nápisů. Součástí projektu je i odvodnění kostela drenážním systémem. V areálu Valašské dědiny mají návštěvníci unikátní příležitost zhlédnout dostavbu nového kamenného chléva a objektů nového areálu Kolibisek. Velkému zájmu se těší i ukázky provozu hamerních kladiv v objektu hamru v Mlýnské dolině, které ve vybrané dny rádi zprovozníme,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Společně se Slovenským národným múzeum v Martine realizujeme projekt Kultúrne dedičstvo Javorníkov a Beskýd  spolufinancovaný z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje. Hlavním cílem projektu je zlepšení stavu kulturního dědictví a rozvoj společných postupů při zachování tradiční lidové architektury přeshraničních oblastí Javorníků a Beskyd.  V rámci projektu bude rekonstruováno celkem 11 objektů lidové architektury (6 v Martině, 5 ve VMP), které jsou součástí společné přeshraniční historie a kultury. Specifickým cílem projektu je zabezpečení udržitelnosti kulturního dědictví s využitím potenciálu tradičních stavebních technik, technologií, materiálů
a nářadí na objektech lidové architektury. Proto bude součástí projektu 6 společných akcí (workshopy, semináře a konference). Náplní workshopů bude výměna zkušeností v oblasti diagnostiky poškození dřevěných konstrukcí, stanovení postupu jejich rekonstrukce a následnými ukázkami odborných prací na vybraných objektech. Jeden pracovní seminář bude zaměřen na výměnu zkušeností v oblasti kulturního managementu. Doba realizace projektu je dva roky (listopad 2017 – říjen 2019). Celkový rozpočet projektu je 532 911 € (13,5 mil Kč), na české straně 5,6 mil. Kč z toho dotace ve výši 85% je 4,8 mil. Kč.