V srpnu se bude poprvé v České republice konat prestižní světový festival akvarelové tvorby

3.8.2018 – 9.8.2018, 23:59

Ve dnech 3.8. až 9.8.2018 bude Praha, pod záštitou celosvětové organizace akvarelistů IWS, hostit prestižní I. Mezinárodní festival akvarelové tvorby v České republice.

V prostorech Galerie Mánes v Praze bude možno 3.- 5.8.2018 shlédnout 400 výtvarných děl od 400 akvarelistů ze 64 zemí ze všech koutů světa. Pro návštěvníky je připravený pestrý program: na každý den jsou připraveny workshopy pod vedením malířských špiček akvarelové techniky, která ve světě zažívá „zlatou éru“, prezentace výtvarných potřeb a barev přímo od výrobců a distributorů a bohatý hudební doprovodný program.

Ve dnech 6.- 9.8.2018 budou probíhat výjezdy umělců, kteří navštíví festival, do vybraných českých měst, kde budou veřejně ve volném prostoru malovat své obrazy. Obrazy budou poté vystavovány v dalších českých městech až do jara 2019.

Mezinárodní festival akvarelové tvorby si klade za cíl ukázat a představit tuto ušlechtilou výtvarnou techniku široké veřejnosti, protože akvarel je u nás „zapomenutou“ disciplínou, kterou malovali čeští umělci jako Josef Váchal, Kamil Lhoták, Mirko Hanák, Zdeněk Burian, Karel Svolinský, Miloslav Jágr, Stanislav Holý, Luděk Maňásek, Jaroslav Šetlík, Josef Lada a další. A bude velkolepou událostí pro všechny milovníky výtvarného umění: umělce, sběratele, zahraniční hosty, studenty i laickou veřejnost.

Posláním Mezinárodní organizace akvarelistů je nejenom ukázat tvorbu této ušlechtilé světově populární techniky, ale i sdružování výtvarníků z celého světa, bez rozdílu národnosti, náboženství a rasy. Setkání v České republice nebude výjimkou a bude se držet tradičního motta: „Jen mír, láska a tolerance může zachránit svět.“

Hosty festivalu budou hlavní světoví představitelé akvarelové tvorby jako např.: Atanur Dogan z Kanady (prezident a zakladatel IWS Globe), Ze Ze z Hong Kongu (viceprezidentka IWS Globe), Linda Doll z USA, Liu Yi z Číny, Jansen Chow z Malajsie, Silvia Monge z Kostariky a Alexandra Bryksa, kurátorka, předsedkyně české odnože IWS a výtvarnice reprezentující Českou republiku a mnoho dalších.

Akvarel je jedna z nejstarších technik výtvarného umění. Má historickou hodnotu a prošla dlouholetým vývojem. Od Dürera, anglických a francouzských akvarelistů až ke Špálovi. Tato mistrovská technika se považuje za jednu z vrcholných, je velmi náročná a je možné s ní vytvářet velkolepá díla. Je velmi často nezvratná a neopravitelná.  Dobrá akvarelová malba působí dojmem vzdušnosti a lehkosti, v tom se akvarelu žádná jiná technika nevyrovná.

Je to styl, který odráží velmi expresivní a hluboké duchovní pocity mistrů, kteří malují obrazy, kde zachycují výjevy z běžného lidského života. Ať je to zátiší, krajinomalba, portrét nebo abstrakce, akvarel je vždycky emotivní a vzrušující.