Dvořákova duchovní tvorba, pocta Bernsteinovi i oslava republiky charakterizují letošní Dvořákovu Prahu

7.9.2018 – 21.9.2018, 23:59

Monumentální duchovní díla Antonína Dvořáka, klavírní virtuosové, světové orchestry a velcí sólisté, oslava 100. výročí republiky, pocta Leonardu Bernsteinovi, cyklus komorních koncertů i mladé talenty – takový je letošní jedenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který se uskuteční od 7. do 21. září.

 Klíčová programová řada Dvořák Collection letos uzavře dvouletý cyklus, ve kterém představuje mistrovu vokálně-instrumentální tvorbu – oratoria, kantáty a mše. Do rukou Jakuba Hrůši a rezidenčního orchestru České filharmonie svěřil festival monumentální díla Svatební košile a Svatá Ludmila. Zazní také repertoárová rarita – kantáta Americký prapor, jediné Dvořákovo dílo na anglický text, nebo zřídka uváděná Lužanská mše ve skladatelově úpravě pro Rudolfinum. Sbírku prestižních orchestrů festivalu rozšíří britský ansámbl Orchestra of the Age of Enlightenment, rakouská Camerata Salzburg nebo londýnský orchestr Academy of St Martin in the Fields, který svůj dlouho trvající věhlas založil na skvostné interpretaci Mozarta. Po dvou letech se do Prahy vrací Staatskapelle Dresden, tentokrát s dirigentem Manfredem Honeckem a okouzlující Bernardou Fink. Největší instrumentalisty současnosti v programu reprezentují klavíristé Krystian Zimerman, Jevgenij Kissin, Valentina Lisitsa či houslistka Janine Jansen. V pozici kurátorky komorní řady se poprvé představí žena, izraelská klarinetistka Sharon Kam.

Předprodej vstupenek začíná dnešním dnem. Více informací na www.dvorakovapraha.cz.

Mecenáš kultury pan Karel Komárek, jehož Karel Komárek Family Foundation má v podpoře Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha zásadní postavení, před zveřejněním programu uvedl: „Považuji úlohu umění pro společnost za zcela zásadní a nezastupitelnou a jsem rád, že jsem mohl stát u zrození festivalu, jehož jméno má nejen u nás, ale i v zahraničí stále lepší zvuk. Jsem rád, že každým rokem přibývá těch, kterým stejně jako nám festival učaroval.“ Dvořákova Praha je festivalem, který je znám svojí vycizelovanou dramaturgií, snoubící úctu k tradici, zosobňovanou láskou a péčí o celý odkaz velkého českého skladatele jasně definovanými dramaturgickými liniemi. „Stavím program festivalu jako důmyslnou architekturu, kterou je možné dlouhodobě rozvíjet a budovat, i s cílem, aby i ty největší festivalové hvězdy sloužily programu, a nikoliv naopak,” říká umělecký ředitel festivalu Marek Vrabec.

Základní programovou linii vzdávající hold světovému skladateli představuje tradičně řada Dvořák Collection. Ta letos završí dvouletý cyklus, ve kterém představuje všechna Dvořákova díla pro sbor a orchestr – oratoria, kantáty a mše. Úvod festivalu bude patřit kantátě Svatební košile na slova Karla Jaromíra Erbena v podání České filharmonie pod vedením Jakuba Hrůši, Českého filharmonického sboru Brno a sólistů. Zcela mimořádnou událostí bude monumentální oratorium Svatá Ludmila, jehož provedením v původní kompletní verzi festival uctí sté výročí vzniku Československé republiky. Zazní v nastudování České filharmonie v čele s Jakubem Hrůšou a Pražského filharmonického sboru. Koncert bude živě přenášen na náměstí Jana Palacha, kde se k němu přidají četné česko-slovenské sbory.  Významnou položkou v programu je také Lužanská mše, kterou v málo prováděné Dvořákově verzi pro varhany a smyčce určené právě pro Rudolfinum nastuduje na objednávku festivalu dirigent a varhaník Stephen Cleobury s českými sólisty a britským Orchestra of the Age of Enlightenment a anglickým sborem King's College Choir. Vedle těchto rozsáhlých a impozantních děl zazní i další mistrovy opusy, spojující majestát lidského hlasu se sílou orchestrálního zvuku. Uslyšíme tak velmi zřídka uváděnou kantátu Americký prapor, Žalm 149 i Slavnostní zpěv. Sólových pěveckých partů se při Dvořákových kantátách, oratoriích a mši ujme elitní sestava českých a slovenských sólistů, mezi nimiž najdeme například sopranistky Kateřinu Kněžíkovou a Pavlu Vykopalovou, mezzosopranistky Markétu Cukrovou a Alenu Kropáčkovou, tenoristy Richarda Samka, Ondřeje Koplíka a Aleše Voráčka, barytonistu Romana Hozu a basisty Jozefa Benciho a Svatopluka Sema.

Během dalšího programu v celkem pěti tematických řadách, které vytváří pevnou a pružnou páteř festivalové dramaturgie, zazní díla mnoha dalších velikánů několika staletí od Wolfganga Amadea Mozarta přes Johannese Brahmse, Claude Debussyho až po Leonarda Bernsteina. Jeho nedožité sté narozeniny připomenou hned dva velcí sólisté: vyhledávaná nizozemská houslistka Janine Jansen, která vystoupí s předním rakouským orchestrem Camerata Salzburg, a klavírista Krystian Zimerman, kterého doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu v čele s novým šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem. Mezi očekávané události festivalu bude patřit také koncert fenomenálního ruského klavíristy s pověstí geniálního dítěte Jevgenije Kissina a recitál původem ukrajinské klavíristky Valentiny Lisitsy. Toto mimořádně silné obsazení světových klavíristů komentuje s trochou nadsázky Marek Vrabec: „Přítomnost Krystiana Zimermana, Jevgenije Kissina a Valentiny Lisitsy v rámci jednoho ročníku činí z Dvořákovy Prahy vlastně také nikoliv nevýznamný klavírní festival.“

Kurátorského žezla komorní řady se poprvé ujímá dáma, izraelská klarinetistka Sharon Kam. V pěti večerech se představí s vynikajícími komorními hráči a sólisty. Jako sólistka stane před slavným Academy of St Martin in the Fields, aby přednesla slavný Mozartův klarinetový koncert. Zazní také klarinetové kvintety Wolfganga Amadea Mozarta, Maxe Regera a Johannese Brahmse, díla s typickým souzvukem klarinetu, violy a klavíru či špičková kvartetní díla tří různých období v podání věhlasného londýnského Belcea Quartetu. K výběru svých výtečných uměleckých partnerů, mezi nimiž najdeme také nizozemskou houslistku Isabelle van Keulen, kurátorčina bratra a respektovaného violistu Ori Kama nebo našeho Josefa Špačka, Sharon Kam uvedla: „Do Prahy přivezu své hudební jádro, lidi, se kterými hraji nejdéle a nejraději. Je mnoho způsobů, jak na to. Můžete mít nějakou ústřední myšlenku, téma... Já se ale rozhodla, že chci do Prahy vzít to nejlepší z mého vlastního komorního života.“ 

Na pozvání festivalu do Prahy zavítá hned několik předních světových orchestrů. O slavnostní vyvrcholení Dvořákovy Prahy se postará Staatskapelle Dresden s dirigentem Manfredem Honeckem a mezzosopranistkou Bernardou Fink, specialistkou na Dvořákovu písňovou tvorbu, v jejímž podání uslyšíme Dvořákovy Biblické písně. Koncertní večery budou patřit také věhlasným britským orchestrům Academy of St Martin in the Fields a Orchestra of the Age of Enlightenment nebo rakouskému ansámblu Camerata Salzburg.

Debut na hlavním festivalovém pódiu ve Dvořákově síni Rudolfina letos čeká jihokorejskou houslistku Bomsori Kim a českého klavíristu mladé generace Lukáše Klánského. Festival tím pokračuje v představování úspěšných mladých interpretů, kteří se pomalu prosazují v mezinárodní konkurenci a sbírají ocenění v mezinárodních soutěžích.

Poslední prázdninová neděle 2. září bude patřit dalšímu putování Po stopách Antonína Dvořáka. To letošní sleduje Dvořákovu pražskou stopu: dá nahlédnout do běžně nepřístupných míst, zaznít autentické hudbě a umožní setkání tváří v tvář s klíčovými postavami Dvořákovy doby. To vše opět s erudovaným a poutavým výkladem festivalového muzikologa, dr. Davida Beveridge. Tentýž den bude rovněž věnován Rodinnému dni, který se poprvé uskuteční v nádherných vnitřních i vnějších prostorách Anežského kláštera. Den plný her, workshopů a hudby vyvrcholí podvečerními koncerty v prostorách Anežského kláštera. Rodinný den tak nabídne originální rozloučení s prázdninami.

Hlavním centrem festivalu je Rudolfinum, koncerty komorní řady probíhají kromě Dvořákovy síně také v Anežském klášteře. Vstupenky na všechny koncerty je možné koupit od dnešního dne na www.dvorakovapraha.cz, ve Vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy v Palackého ulici č. 1 a v síti Ticketpro. Festival nabízí vedle odměn za věrnost také slevy pro studenty, učitele a seniory, členství v Klubu mladých a další výhody.