Panská farma - Divadlo Alfa

2.11.2018, 9:00 – 5.11.2018, 20:00

Nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř

Panská farma - Divadlo Alfa
  • Adresa:
    Rokycanská 174/7
    Plzeň 312 00

Trvalé nebezpečí zrůdných totalitních režimů je nutné neustále připomínat. Aktuální politická situace, minimálně v zemích bývalého východního bloku, je toho živým důkazem. Proto jsme se rozhodli zařadit do repertoáru jedno z nejznámějších děl světové literatury, které odhaluje mechanismy plíživého vzniku diktátorských systémů. Divadelní prostředky - a zvláště prostředky loutkového divadla - zvýrazňují alegoričnost a současně sílu takového sdělení. Dramatickým vyprávěním může divadelní inscenace připoutat pozornost dospívajících k závažnému tématu.

Britský novinář, esejista a spisovatel George Orwell (vlastním jménem Eric Arthur Blair) viděl jako tulák na ulicích Paříže a Londýna, ale také při svých pobytech v Indii, Barmě, nebo třeba ve Španělsku v době občanské války mnoho utrpení. Bytostný demokrat Orwell všechno zaznamenával - a zvláště citlivě vnímal nebezpečí totalitních režimů. Ostatně za jeho života (1903 Bengálsko – 1950 Londýn) se bolševici zmocnili vlády nad Ruskem a nacistům se podařilo okupovat velkou část Evropy. Své životní zkušenosti přetavil do brilantních esejů a románů. Do fondu světového literárního dědictví patří především dva alegorické antiutopické romány:  „Farma zvířat“ a „1984“. Divadlo Alfa se rozhodlo pro inscenaci „Farmy zvířat“. Přestože byl Orwell levicově orientovaný, nebyl slepý a dokázal nebezpečí komunistické totality velmi přesně dekódovat. Odhalil nástroje systému, který slibuje sociální spravedlnost a blahobyt pro všechny a končí ve lžích, v diktátu, v bídě a brutálním násilí.

Autorská adaptace „Farmy zvířat“ počítá s co nejvěrnějším zachováním původního děje a vyprávěním v kombinaci loutek a živých herců. Hlavním hrdinou bude v tomto případě osel Benjamin, který je v předloze okrajovým hrdinou. V našem vyprávění sleduje osel události na farmě z pohledu teenagera, který by měl být blízký hlavní cílové skupině diváků. Podlehne Benjamin demagogickým frázím a překrucování informací? Bude trpět – stejně jako ostatní zvířata na farmě – ztrátou paměti? Zalahodí jeho slechům vábná melodie moci? Odpovědi najdete v Divadle Alfa.

Režie: Tomsa Legierski
Výprava: Karel Czech
Dramaturgie: Petra Kosová
Hrají: Josef Jelínek, Petr Vydarený, Andrea Ballayová, Petr Borovský