Adolf Loos - Viktor Bauer. Konfiskované vzpomínky. - Studijní a dokumentační centrum Norbertov

12.4.2018 – 17.6.2018, 23:59

Výstava prezentuje výsledky průzkumu, díky němuž byly objeveny nové realizace Adolfa Loose (1870–1933) v interiérech klasicistního zámečku v areálu brněnského výstaviště navržené pro průmyslníka Viktora rytíře Bauera von Rohrfelden (1876–1939). 

Náplň výstavy vychází z dochovaných konfiskačních soupisů, které dokumentují v současnosti nezvěstné vnitřní vybavení a šíři architektových zásahů při úpravách Bauerova zámečku. Díky propojení informací ze soupisů s obrazovým materiálem vyvlastněných fotografií lze dnes definovat původní podobu Loosem navržených úprav, jejichž rozsah je nepoměrně větší, než se dosud předpokládalo.

Viktor Bauer přitom Loose angažoval již poněkolikáté: kromě rodinné vily v Drážďanech, vídeňského bytu na Friedrichstrasse a vily ředitele cukrovaru v Hrušovanech u Brna, se spekuluje také o jeho spoluúčasti při zařizování interiérů zámku v Kuníně, který rodina zdědila v roce 1915, nebo o autorském podílu na obnově hrušovanského cukrovaru, který v témže roce vyhořel. Prostřednictvím snímků mimořádně nadaného amatérského fotografa, jímž byl zcela netradičně sám stavebník, výstava představuje nejen architekturu, ale i životní styl jejích uživatelů.