Brno a Suomi - Muzeum hlavního města Prahy

15.2.2018 – 1.4.2018, 23:59

Výstava Brno a Suomi, jejímž autorem je Jindřich Chatrný, historik architektury a vedoucí oddělení dějin architektury Muzea města Brna, prezentuje na několika příkladech vzájemné vztahy mezi osobnostmi moravské metropole a finskými protagonisty uměleckého, kulturního a společenského dění. 

Brněnský architekt, významný publicista a organizátor František Kalivoda navázal v období mezi světovými válkami, tedy v době, kdy Brno patřilo k nejprogresivnějším městům Československa, kontakty s takovými osobnostmi, jakými byli Alvar a Aino Aaltovi, Maire Gullichsenová, Nils-Gustav Hahl aj. Právě v Brně vzniklo až udivující množství mimořádných moderních staveb završené ikonou světové architektury – vilou Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe. S historií a obnovou této proslulé památky moderní architektury jsme měli možnost seznámit širší veřejnost na předešlé úspěšné výstavě.

Výstava Brno a Suomi je další z cyklu výstav Studijního a dokumentačního centra památek moderní architektury. Jejím prostřednictvím chceme připomenout výjimečnost a význam brněnské architektonické scény. Exkluzivní součástí výstavy je malá expozice originálních kusů nábytku navržených Alvarem Aaltem ve spolupráci s Ottou Korhonenem a realizovaných společností Artek.