Infocentrum Ledvice - zážitková prezentace, akční i interaktivní expozice a vysoce vyspělé audiovizuální technologie. Exkurze zdarma!

1.3.2018 – 31.12.2019, 23:59

Informační centrum Ledvice  je umístěno v prostorách administrativní budovy Elektrárny Ledvice , která leží na úpatí Krušných hor nedaleko měst Bílina a Teplice v Čechách.

Infocentrum Ledvice je zaměřené na klasickou uhelnou energetiku a je tak první svého druhu v České republice. Tématicky doplňuje ostatní informační centra Skupiny ČEZ zaměřená na jadernou energetiku či obnovitelné zdroje. Nové informační centrum je třípodlažní a vyznačuje se výrazným moderním architektonickým a výtvarným řešením. Styl expozice je akční, interaktivní, nabízí zážitkovou formu prezentací a využívá vysoce vyspělé audiovizuální technologie, např. 3D zobrazení, virtuální realitu, on-line měření fotosyntézy živého stromu, detailní popisy technologie nového uhelného elektrárenského bloku, atd. Kapacita informačního centra pro skupiny je 50 osob.

Infocentrum nabízí pohled do minulosti, současnosti a budoucnosti klasické energetiky. Jeho návštěvníci se mohou nejdříve prostřednictvím 3D filmu seznámit se vznikem Vesmíru, tedy i planety Země a jejím evolučním vývojem. Všichni se tak hned na začátku exkurze dozvědí, kdy se mezi plavuněmi a přesličkami proháněli dinosauři, jaký je potkal osud a co z toho vzniklo.  

Samozřejmě uhlí a od něj už byl jen krůček, trvající ovšem ještě řadu století, ke zrození první uhelné elektrárny a po ní pak dalších. Závěrečný pohled na osvícená města pak nenechá nikoho na pochybách, že se ocitl správně – v předpolí Elektrárny Ledvice, v níž je postaven nový moderní vysoce ekologický výrobní zdroj.

I s tím je možné se ve virtuálním a interaktivním světě Informačního centra seznámit. Pomocí joystiku se do velké trojrozměrné obrazovky ponoří každý a hned vidí, jak vypadá elektrárna zevnitř. Projde se kolem turbíny, nahlédne do odsíření, kotelny a dalších provozů. Samozřejmostí je pak audiopanel se zvuky chladicí věže, turbíny, elektroodlučovačů a dalších elektrárenských zařízení. Bez povšimnutí není ani on-line měření fotosyntézy živého stromu a rekultivace. Prostřednictvím více či méně náročných testů si pak každý může ověřit své znalosti z klasické energetiky, ať už s nimi na prohlídku Informačního centra přišel nebo je zde právě získal.

V Elektrárně Ledvice byla v dubnu 2018 zpřístupněna nejvyšší rozhledna v Česku. Prosklená vyhlídka s přístupným ochozem se nachází na pravé věži kotelny nového zdroje ve výšce 144 metrů. Obě betonové věže, známé také jako ledvická dvojčata, mají podpůrnou funkci pro 140 metrů vysokou kotelnu. jak se na rozhlednu dostat? Zatím je na rozhlednu po předchozí návštěvě infocentra umožněn výstup po objednání od úterý do soboty, vždy v 8, 10, 12 a 14 hodin. Pokud budou skupiny návštěvníků více než desetičlenné, podívají se nahoru postupně. Pro vstup na rozhlednu je potřeba pevná, uzavřená obuv.  

Exkurze zdarma! Kdy nás můžete navštívit?

Infocentrum je otevřeno pro veřejnost od úterý do soboty od 8.00 do 16.00 hodin (s výjimkou státních svátků). Pro návštěvu Infocentra Ledvice lze využít bezplatné autobusové spojení! (výstup na zastávce "Ledvice úpravna uhlí").

tel: +420 411 10 2313
email: [email protected]

www.cez.cz/cs/o-spolecnosti/kontakty-skupina-cez/informacni-centra/ic-ledvice.html