Navštivte Vodní elektrárnu Dalešice

1.3.2018 – 31.12.2018, 23:59

Přečerpávací vodní elektrárna Dalešice byla vybudována v katastru obce Kramolín v letech 1970 až 78 na řece Jihlavě.

Sypaná hráz je 100 m vysoká, ve strojovně elektrárny jsou čtyři reverzní Francisovy turbíny, každá o výkonu 112,5 MW.
Vodní dílo Dalešice bylo vybudováno v souvislosti s výstavbou blízké Jaderné elektrárny Dukovany. Součástí vodního díla jsou nádrž v Dalešicích s objemem 127 mil. m3, vyrovnávací nádrž Mohelno, přečerpávací elektrárna Dalešice a průtočná vodní elektrárna Mohelno.

Nádrž Dalešice je též využívána k rekreačním účelům, chovu ryb, tlumení povodní a nadlepšování průtoku v řece v suchém období. Především ale zajišťuje technologickou vodu pro Jadernou elektrárnu Dukovany, vytváří spád a užitečný obsah pro práci přečerpávací vodní elektrárny Dalešice a dlouhodobě vyrovnává průtok řeky Jihlavy. Snižuje povodňové špičky v dolním toku a sedimentace nečistot z horního toku. Kladný vliv na kvalitu vody se projevuje přítomností raků a pstruhů pod vyrovnávací nádrží Mohelno. Mimo plnění klasické funkce akumulátoru energie, tj. výroby elektřiny ve špičkách a odběru energie v době jejího přebytku, má svým výkonem 480 MW a rychlostí najetí 60 sekund na plný výkon nezastupitelnou úlohu při regulaci výkonu celostátního energetického systému i jako okamžitá poruchová rezerva. Pro tento účel je elektrárna plně automatizována a dálkově ovládána přímo z centrálního dispečinku v Praze.

Vodní dílo Dalešice bylo postaveno v letech 1970 - 78. Nádrž je vytvořena sypanou rokfilovou hrází s jílovým těsněním o výšce 100 m, což je nejvyšší hráz v ČR a nejvyšší sypná hráz ve střední Evropě. Hráz je vybavena hydrotechnickými zařízeními pro převádění velkých vod a vypouštění nádrže. Na turbíny přivádejí vodu 4 ocelová potrubí spojující vtokový objekt s elektrárnou. Turbínové uzávěry tvoří hydraulicky ovládané klapky. Elektrárna a rozvodna jsou umístěny u paty hráze. Vtoky a výtoky jsou vybaveny česlemi, hradidly a potřebnými zvedacími mechanizmy.
V přečerpávací vodní elektrárně jsou instalována 4 soustrojí s reverzními Francisovými turbínami pro spád 90 m. Pro výrobu energie, i jako pohon v čerpadlovém provozu, jsou použity synchronní generátory s napětím 13,8 kV a obousměrným točením. Pro transformaci napětí generátorů na napětí vývodů 420 kV slouží blokové transformátory.

Informační centrum

Exkurze do informačního centra je zcela zdarma a trvá asi dvě hodiny. Během této doby se o návštěvníky stará profesionální průvodce. Zájemci shlédnou film o vodních elektrárnách, prohlédnou si modely a mohou navštívit i výrobní prostory elektrárny.
Při příjezdu setrvejte na parkovišti a nevstupujte do prostoru před branou, kde je vjezd vozidel do areálu. Vyčkejte příchodu průvodce.
Návštěva výrobních prostor závisí na provozních podmínkách v den konání exkurze a chování účastníků exkurze.
Vedoucí exkurze (učitel, doprovod) zodpovídá za chování všech účastníků exkurze. Doporučujeme pevnou obuv.
Prosíme, dodržujte časový rozvrh, v opačném případě nebudeme moci zajistit exkurzi v plném rozsahu.
Doporučujeme spojit tuto exkurzi také s exkurzí do Jaderné elektrárny Dukovany.

Kdy nás můžete navštívit?

Červenec - srpen (letní prázdniny): Po - Ne (vč. státních svátků), 9:00 - 16:00
Září - červen: Po - Ne, 9:00 - 16:00, předem objednané skupiny od 8 osob (kromě státních svátků – 24. 12., 25. 12., 26. 12., 1. 1. a Velikonočního pondělí).

telefon.: 561 105 519
email: [email protected] 

www.cez.cz/cs/o-spolecnosti/kontakty-skupina-cez/informacni-centra/ic-dalesice.html