Výlet na jednu z nejkrásnějších vodních elektráren - Dlouhé stráně

1.1.2019 – 31.12.2019, 23:59

Dlouhé stráně v údolí Divoké Desné jsou největší přečerpávací hydroelektrárnou v ČR.  Elektrárna je vybudována v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Mnohé její objekty byly umístěny do podzemí a objekty na povrchu jsou ohleduplně začleněny do přírody.

Celý komplex byl budován v letech 1978-1996 a tvoří jej dolní nádrž (s plochou 16 ha), horní nádrž v umělém jezeře na vrcholku hory (1348 m n. m.) a výrobní zařízení ukryté v nitru horského masivu. Horní i dolní jezero je přístupné pouze pro pěší a cyklisty. Elektrárnu je možné navštívit po předchozím objednání. Příležitostně lze navštívit také podzemní prostory vlastní elektrárny.

Technický unikát v chrámu přírody

Leží na Moravě v katastru obce Loučná nad Desnou v okrese Šumperk. Elektrárna má tři "nej": největší reverzní vodní turbínu v Evropě - 325 MW, elektrárnu s největším spádem v České republice - 510,7 m a největší instalovaný výkon vodních elektráren  v ČR - 2 x 325 MW.
 
Elektrárna plní v elektrizační soustavě několik významných funkcí - statickou, dynamickou a kompenzační. Statickou funkcí se rozumí přeměna nadbytečné energie v soustavě na energii špičkovou - v době přebytku elektrické energie v síti (především v noci) se voda čerpá z dolní nádrže do horní a ve špičkách, v době nedostatku elektřiny, se v turbínovém režimu vyrábí elektrický proud. Dynamickou funkcí přečerpávací vodní elektrárny se rozumí schopnost plnit funkci výkonové rezervy systému, vyrábět regulační výkon a energii a podílet se na řízení kmitočtu soustavy. Kompenzační provoz slouží k regulaci napětí v soustavě.
Výstavba elektrárny byla zahájena v květnu 1978. Na počátku osmdesátých let však byla z rozhodnutí centrálních orgánů převedena do útlumového programu. V roce 1985 došlo k modernizaci projektu a po roce 1989 bylo rozhodnuto stavbu dokončit.

Srdce elektrárny v podzemí

Elektrárna je řešena jako podzemní dílo. Obě soustrojí jsou umístěna v podzemí, v kaverně o rozměrech 87,5 x 25,5 x 50 m. Souběžně s kavernou turbín leží v podzemí komora transformátorů, která má rozměry 115 x 16 x 21,7 m. V této komoře jsou dva blokové trojfázové transformátory, rozvodny 22 kV a další zařízení.
 Horní nádrž je s podzemní elektrárnou spojena dvěma přivaděči, každým pro jedno soustrojí. Přivaděče mají délku 1 547 m a 1 499 m. Elektrárna je spojena s dolní nádrží dvěma odpadními tunely o průměru 5,2 m. Tunely jsou dlouhé 354 a 390 metrů. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná. Nádrž má celkový objem 3,4 mil. kubických metrů, výšku hráze 56 m, kolísání hladiny 22,2 m. Horní nádrž leží na hoře Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m. Má celkový objem 2,72 mil. m3
Technologický proces zajišťují dvě reverzní turbosoustrojí, každé o výkonu 325 MW. Výkon reverzní turbíny při čerpadlovém režimu činí 312 MW, při turbínovém až 325 MW.
Kromě správní budovy s velínem leží na povrchu objekt vývodového pole se zapouzdřenou rozvodnou 400 kV, dílny a sklady, garáže, čistírna odpadních vod a úpravna vody.

Exkurze pro jednotlivce

  • Z organizačních důvodů se zájemci o prohlídku musejí předem zarezervovat on-line na stránkách www.dlouhe-strane.cz. V případě dotazů můžete volat na tel čísla: 602 322 244 nebo 583 283 282.
  • IC může denně odbavit 10 exkurzí, jejich počet závisí na zájmu návštěvníků. Exkurze se konají celoročně ve všedních dnech včetně svátků, sobot a nedělí od 8.00 do 16.00 hod. (poslední exkurze od 16:00) vždy po předchozím objednání. Doporučujeme se s vytištěnou vstupenkou dostavit minimálně 10 minut před exkurzí do lyžařského areálu Kouty.
  • Nástupním místem na exkurze do Infocentra ČEZ a do Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně je autobusová zastávka v lyžařském areálu Kouty v Koutech nad Desnou. Odtud účastníky exkurze spolu s průvodcem převeze speciální autobus do areálu elektrárny, kde v informačním centru shlédnou film a poslechnou si výklad průvodce. Společně navštíví podzemí a kavernu elektrárny. Poté se opět autobusem přesunou k dolní nádrži a autobus je po 2 hodinách vrátí zpět do lyžařského areálu Kouty. 2x denně (11.00 a 14.00) jsou vypravovány exkurze s výjezdem až na horní nádrž, tato exkurze trvá 3 hodiny a cena se navyšuje o dopravné.
  • Cyklostezky: od horní stanice lanovky k Horní nádrži (4 km), od Horní nádrže sjezd po asfaltové cestě až do Koutů nad Desnou (16 km) nebo do Loučné nad Desnou (17 km).
  • Nejbližší zastávka veřejné dopravy: Kouty nad Desnou, zastávka Loučná nad Desnou (autobus, vlak)

Kdy nás můžete navštívit?

Celoročně ve všedních dnech včetně svátků, sobot a nedělí od 8.00 do 17.00 hod. (poslední exkurze od 16:00) vždy po předchozím objednání.

Návštěva horní nádrže  – mimo exkurze

- návštěvu horní nádrže není nutno dopředu rezervovat (není součástí exkurze). Horní nádrž je dostupná prostřednictvím lanovky z areálu Kouty, která vás k horní nádrži přiblíží na 4 km. Tuto vzdálenost je možné absolvovat pěšky, na kole nebo autobusem (autobus jezdí denně dle provozu lanovky v závislosti na počasí).
Lanovka jezdí denně od 9.00 - 17.00 hod v půl hodinových intervalech. Kočárky, kola a psy jsou vyváženy za 50,- Kč. Pokud se prokážete dokladem o zaplacení exkurze, máte automaticky slevu na lanovku (sleva platí až do konce letní sezóny, není nutné absolvovat exkurzi a výjezd k horní nádrži v jeden den).
Pod horní nádrží můžete využít stezky pro cyklisty a in-linovou dráhu, u horní stanice lanovky můžete navštívit Naučnou stezku Rysí skála s výhledem na horní nádrž, v areálu Kouty je možné zapůjčit kola, koloběžky i in-line brusle.

Provozovatel Informačního centra

telefon.: 602 322 244, 583 283 282, 585 283 282
email: [email protected], [email protected]

Podrobnosti a informace o organizaci exkurzí pro skupiny najdete na www.dlouhe-strane.cz
Podrobnosti o elektrárně na www.cez.cz/cs/o-spolecnosti/kontakty-skupina-cez/informacni-centra/ic-dlouhe-strane.html

www.dlouhe-strane.cz