PechaKucha se vrací do Městského divadla, tentokrát na jeviště

16.3.2018, 20:20 – 23:00

PechaKucha [pečakuča:] Nights je čím dál tím známější projekt, který spolek švihák pořádá v Mariánských Lázních již 4. rokem. Konal se na 15 různých místech a vystoupilo na něm přes 150 prezentujících ze všech možných oborů. Pravidelný návštěvník PechaKucha Nights mohl zavítat do běžně přístupných prostor Anglikánské kaple či Kina Slavia, stejně tak mohl probádat místa, která jsou již několik let uzavřená. Dosud šlo především o kdysi věhlasnou kavárnu Panorama nebo kousek pod ní stojící bývalou dětskou léčebnu Miramonte.

V pátek 16. března 2018 se vrací do Městského divadla, které budou mít návštěvníci možnost vidět z jiné perspektivy, než jsou zvyklí. „Měla jsem několikrát možnost pohybovat se v zákulisí divadla a tento prostor mě vždy fascinoval. Uspořádat zde PechaKuchu se nabízel. Jsme rádi, že díky vstřícnosti provozovatele a personálu divadla, můžeme 16. PechaKuchu uskutečnit právě na jevišti. Celý večer se bude odehrávat před železnou oponou, která váží 2,5 tuny,“ uvedla Markéta Monsportová ze spolku švihák. „Účast zajímavých osobností slibuje nevšední kulturní zážitek. Večer bude zakončen afterpárty, která se bude odehrávat samozřejmě v divadle. Pivní pauza je nezbytnou součástí každé PechaKuchy, proto nebude chybět oblíbený bar.”

Vystoupí například scénárista a režisér Benjamin Tuček (seriály Svět pod hlavou, Kancelář Blaník, celovečerní filmy Děvčátko, Polski film, Protektor, dokumenty Plán, Tantra a mnoho dalších), který letos uvede svůj nový sci-fi Mars a stal se spolumajitelem nákladní lodi Altenburg. Psaním scénářů, ale i tvorbou komiksů se zabývá i další prezentující Vojtěch Mašek, duchovní otec fenoménu Recykliteratura. Hudební publicistice se věnuje Pavel Klusák z Rádia Wave, který se postará i o následnou afterpárty. Svou malířskou tvorbu představí bubeník z kapely Nauzea Orchestra David Kolovratník, scénografií a textilnímu návrhářství se věnují Anna Štěpánková a Tereza Rosalie Kladošová. Své aktivity představí zástupci blogu “Zasetykary”, což je vzdělávací platforma pro kytaristy a basáky. Další prezentující Hannah Saleh a Lukáš Havlena vytvářejí Průvodce zbytkem republiky, který je českou odnoží světově známého a populárního průvodce VICE. Svou účast také přislíbil Martin Kontra, editor časopisu Respekt a vášnivý cyklista, který stál v roce 2010 za vznikem Bajkazylu - sítě multifunkčních bodů pro podporu městské cyklistiky a oživení pražských ulic. Celkem vystoupí jedenáct prezentujících, každý mluvčí si připraví pro svůj výstup 20 obrázků a každý z nich může komentovat na ploše 20 vteřin, 6 minut a 40 vteřin ho tak dělí od nástupu jeho následovníka.

PechaKucha [pečakuča:] vymysleli a uvedli v život v roce 2003 v Tokiu architekti Astrid Klein a Mark Dytham, zakladatelé architektonického studia Klein Dytham Architecture. Jejich záměrem bylo vytvořit prostor pro setkávání architektů, designérů, grafiků, výtvarných umělců, teoretiků, divadelníků, filmařů a muzikantů na jednom místě v jednom čase v tomto oborovém mixu. Prostor pro mluvení o tom, co je nového, co kdo chystá či již realizoval, o čem přemýšlí, o čem sní... a protože měli zkušenost jen s architektonickými přednáškami, které velmi často trvají hodiny, hledali, jak zbytečné rozvleklosti zabránit. A řešení dostalo jméno PechaKucha – japonský výraz pro žvanění.

16.3.2018, začátek ve 20.20                     

Více na: www.pknml.cz, nebo www.svihak.net

Vstupné: 150,- Kč                                        

Předprodej: Infocentrum Mariánské Lázně