Pieter De Buysser: The Tip of the Tongue - Divadlo Archa

18.4.2018, 19:00 – 19.4.2018, 21:00

Vlámský spisovatel a dramatik Pieter De Buysser vytvořil show pro budovu planetária. Kosmologický příběh o přenosných zrcadlech částic, kosmických vírech, černých dírách a hvězdných systémech, stejně jako o Raymondu a Grace. 

Pieter De Buysser: The Tip of the Tongue - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Filantrop s logopedickou vadou a obrovskou vírou v pokrok se rozhodne postavit vesmírnou loď. Příběh sám překonává výraznou časoprostorovou křivku. Tou prochází třeba holčička, kterou už mesiáš unavuje nebo ztracený detektiv, jehož už nikdo nehledá. Napětí postupně narůstá díky přenosnému urychlovači částic, vírům v Jihočínském moři, tuctu mlhovinových spirál a majestátní černé díře. Všechny prvky téhle planetární show – ač zcela vybájené – totiž přesto odrážejí současnou politickou a vědeckou realitu. The Tip of the Tongue: zkoumání hranic pro nacionalisty, lekce lokálního místopisu pro kosmopolity, kosmologická přednáška pro průkopníky nové vize světa.

Pieter De Buysser (*1972) je nizozemsky píšící spisovatel, žije a pracuje v Bruselu. Jeho román „Řezači kamene“ vyšel v červnu 2016 česky v nakladatelství Argo. Je autorem více než 25 textů pro divadlo či performanci. Jeho díla získala ocenění v několika evropských zemích, on sám bývá označován za „Fenomén vlámského divadla“ či „vypravěče 22. století“. Jeho práce byla popsána jako „hold kritickému myšlení, humoru a vypravěčskému umění“ (Cobra, Belgie), v němž se „magicky snoubí poetika a politika“. (Le Temps, Švýcarsko). De Buysser je autorem více než 25 textů pro divadlo a film, vedle toho režíroval mezinárodně uznávaná divadelní představení Book Burning (Pálení knih)Landscape with Skiproads (Krajina na přeskáčku)Immerwahr a Afzal. První tři jmenované inscenace uvedlo Divadlo Archa, kde byl De Buysser v sezóně 2016/2017 mezinárodním rezidentem. Ve své tvorbě Pieter De Buysser promýšlí a zpochybňuje současnou každodennost, přičemž pozorně sleduje soudobá společenská, politická a obecně lidská témata. V každém ze svých vyjadřovacích prostředků – ve filmu, próze, dramatu, eseji, politických projevech a akcích, hledá De Buysser novou cestu, jak se navrátit k velkým příběhům a utopiím.

Kredity

Text, režie a performance: Pieter De Buysser / https://www.pieterdebuysser.com/nl/
Scéna: Herman Sorgeloos
Full dome video: Elias Heuninck
Vědecké poradenství: Kurt Vanhoutte (University Antwerp)
Dramaturgie: Esther Severi
Zvuk: Yoerik Roevens
Anglický překlad: Jodie Hruby
Francouzský překlad: Anne Vanderschueren
Titulky: Marie Trincaretto
Asistent pro titulky/video: Jonas Beerts
Finanční poradenství: Roger Christmann

Produkce: ROBIN
Koprodukce: Kunstenfestivaldesarts Brussels (B), KaaitheatervBrussels (B), Stiftung Deutsches Technikmuseum Berlin (D), Théâtre Nanterre-Amandiers Paris (FR), Divadlo Archa Praha (CZ)
Za podpory: of The Flemish Government, The Flemish Community in Brussels, PARS (Performing Astronomy Research Society, F), the French Ministry for Culture and Communication and Flanders Literature
Poděkování: Laboratorium & Herculeslab of KASK / School of Arts of University College Ghent (B), Sophie D’Hoore and Sarah Vanagt