Čas, čas, čas ... v umění 19. století

23.2.2018, 10:00 – 9.5.2018, 18:00

Výstava byla připravena ve spolupráci s Národní galerií v Praze na aktuální téma plzeňského mezioborového sympozia k problematice 19. století, pořádaného každoročně v rámci festivalu Smetanovské dny.

Cena vstupenky: 50/25 Kč

Tématem letošního 38. ročníku sympozia je „Pochopit vteřinu. Čas v kultuře 19. století“. Výstava ukazuje několik podstatných kapitol nazírání na fenomén času, které se právě v 19. století radikálně měnilo. Zatímco na začátku století můžeme hovořit ještě o cyklickém vnímání času v přírodních cyklech, dělením liturgického roku a pracovním koloběhem, na konci století sledujeme čas v jeho lineárním běhu, v modernistickém vývoji „od začátků ke konci“, k „lepšímu a dokonalejšímu“. Technické možnosti navíc dokázaly „kolonializovat“ noc a proměnit prakticky každou hodinu na dobu příhodnou k práci.
Návštěvníci se setkají s díly českých uměleckých autorit, jako jsou Josef Mánes, Antonín Machek, Josef Bergler, Mikoláš Aleš, Luděk Marold, Antonín Chittussi, Antonín Slavíček, Jan Preisler, Jaroslav Špillar.