Vidím nevidím - Nová scéna Národního divadla

22.11.2020, 17:00 – 13.12.2020, 16:55

Hravá inscenace pro celou rodinu otevírá dveře do světa dětské fantazie.

Cena vstupenky: od 290 Kč
Vidím nevidím - Nová scéna Národního divadla
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Scénář, animace a režie: Maria Procházková
Choreografie: Zdeněk Prokeš, Barbora Mandys Pauerová
Hudba: Marek Doubrava
Kostýmy: Simona Rybáková
Kamera: Martin Štěpánek
Střih: Marek Opatrný
Zvuk: Jan Čeněk
Dramaturgie: Jolana Součková


Co všechno vidíš, když zavřeš oči? Tma pod víčky může být mnohem barevnější, než se zdá... Ještě před návštěvou představení se s nejmladšími diváky hravě naladíme na téma inscenace Vidím nevidím a zkusíme se vcítit do hlavní postavy – nevidomé Agátky Rezervace: [email protected] Dále vás zveme na doprovodný program Seznamte se Laterna, který se koná po představení a je určen především všem zvědavým divákům. Umožníme jim totiž krátce nahlédnout tzv. do kuchyně tohoto multimediálního divadla. Seznámíme vás s některými technickými principy Laterny magiky a společně přímo na jevišti odhalíme i pár divadelních kouzel. Chcete si vyzkoušet, jak těžké je sladit filmovou projekci s akcí na jevišti? Jak by to vypadalo, kdyby se omylem zaměnila přední projekce za zadní? A jestlipak se vám podaří odhalit „neviditelného“ herce tzv. černého divadla? Program Seznamte se, Laterna je určen dětem i dospělým, rezervace není nutná.

Vhodné pro děti od 5 let.

Titul s názvem Vidím nevidím připravila filmová režisérka a animátorka Maria Procházková (mj. autorka celovečerních snímků Kdopak by se vlka bál a Žralok v hlavě). Ve svém scénáři se volně inspirovala dětskou knihou Ivy Procházkové Pět minut před večeří.


Představení Laterny magiky určené rodinnému publiku vypráví příběh holčičky Agátky, která když se narodila, neviděla, a tak svět kolem sebe objevuje především hmatem a sluchem. Pomocí projekcí nám dává nahlédnout i do svých fantazií a představ.

Přibližná délka představení: 55 minut, hraje se bez přestávky.

„Důmyslné projekce, názorné a pochopitelné, prvky černého divadla, které umožňuje práci s hranicí světla a tmy, příjemná a pohodová hudba Marka Doubravy, jež vám ještě hodnou chvíli po představení bude mile znít v uších, to všechno jsou umělecké aspekty, které z představení činí jedinečný divácký zážitek nejen pro děti. (…) Dojemný příběh o poznávání světa všemi smysly, o tom, jak by se k sobě lidé navzájem měli chovat, aby byli na světě šťastní, o tom, jak si vážit všech běžných maličkostí kolem nás a o mnohém dalším, by měl vidět každý, kdo ještě věří v lásku, v ohromující sílu života a zázraky, které mohou lidé učinit sami.“ (Martina Doležalová, Bavte.se, 2013)

Rozhovor s Mariou Procházkovou na serveru Velká Epocha.sk