Festival sci-fi filmů Future Gate v Brně

21.2.2018 – 24.2.2018, 23:59

Festival sci-fi filmů Future Gate přinese do Brna novinky žánru i připomene legendární snímky. Tématem jubilejního pátého ročníku jsou ženy ve sci-fi.

Pátý ročník festivalu věnovanému populárnímu žánru science fiction zavítá postupně do pěti českých měst. Druhá zastávka v Brně (21. – 24. únor 2018, první dva dny v sálu Břetislava Bakaly, druhé dva dny v prostorách Hvězdárny a planetária Brno) představí kromě novinek a kultovních děl také dokumentární snímky.  Diváci tak mají možnost zhlédnout úspěšný polský film Muž s magickou krabičkou, oceněný na festivalu v Terstu, ruskou novinku Saljut-7 nebo připomenut si na velkém plátně Terminátora 2, Pátý element či Sexmisi. Filmovou přehlídku doplní Sci-fi kraťasy od iShorts, mezi kterými nechybí krátký sci-fi horor Jsem brána brněnského režiséra Robina Kašpaříka. Jde o vůbec první českou adaptaci povídky Stephena Kinga, jenž posbírala na světových festivalech několik cen a vysloužila si kladné kritiky. Letošním tématem jsou ženy ve sci-fi. Festival chce vzdát hold jak fiktivním, tak skutečným ženám fantastiky a vědy.

V rámci legend festival uvede Terminátora 2 s Lindou Hamilton v roli Sarah Connerové a Arnoldem Schwarzeneggerem, coby obávaným strojem T-800, který se tentokrát postaví na stranu dobra. Festival uvede ikonické sci-fi – Pátý Element. Milla Jovovich, v roli tajemné Leeloo, uchvátí svým netradičním charakterem i oranžovým přelivem a pokusí se zachránit zemi před blížící se zkázou. Třetí legendou festivalu bude slavná polská sci-fi komedie Sexmise, kde nahlédneme do světa bez mužů. Nejen dětské diváky potěší Vynález zkázy Karla Zemana, dílo na motivy nesmrtelného románu Julese Verna z rukou jednoho z našich nejoriginálnějších režisérů.

V sekci nových filmů pořadatelé uvedou dva velké snímky. Diváci budou cestovat časem ve filmu Muž s magickou krabičkou od polského režiséra Bodo Koxe. Druhá novinka bude pojednávat o nebezpečné vesmírné misi dvou kosmonautů, kteří musí opravit stanici Saljut-7. Zda se jim to podaří či lidstvo stihne katastrofa se dozvíme ve stejnojmenném filmu Saljut–7.

Tradičně na diváky čeká i sekce krátkých filmů ve spolupráci s iShorts v čele s první českou adaptací Stephena Kinga Jsem brána, a nově se na festivalu objeví i sekce dokumentů. Snímek Amatéři ve vesmíru je příběhem dvou vynálezců. Ti se i přes veškeré překážky a s minimálním rozpočtem rozhodnou postavit raketu, která by měla vzlétnout až do vesmíru.

Program festivalu doplní několik přednášek, věnovaných zejména hlavnímu tématu festivalu. Festivalu se zúčastní i zástupci cosplay (fanoušci v kostýmech).

Více o festivalu a jeho kompletní program včetně doprovodného interaktivního programu naleznete na www.futuregate.cz