Festival Bazaar 2018: 1.7 / Zsuzsa Rózsavölgyi - Divadlo Alfred ve dvoře

17.3.2018, 20:00 – 21:00

Takže co znamená tohle číslo? Snad nový model telefonních čísel? Vygooglila jsem si to. Beta 1.7, aktualizace pro Minecraft 1.7…? Nemohla by to být spíš nejnovější verze Pygmalionu? 

Proklikala jsem všechny odkazy, ale nedostala se k ničemu, co by se jakkoli týkalo ženského těla. Pro mě číslo 1.7 znamená přírodu, vztahuje se k tomu, co je přirozené a co je umělé, znamená věci spojené s genderem, s rozením dětí a interrupcí – všechny tyhle aktuální a trendy témata. Dokonce i imigraci. 

“O tématech stereotypů krásy a ženskosti a sexuálních tabu je v (přednáškové) performaci Zsuzsy Rozsavolgyi 1.7 pojednáváno s osvěžující upřímností, sarkastickým humorem a silnou (sebe-)ironií, což je skvělý způsob, jak uvést adolescenty do světa divadla. Číslo 1.7 je současnou mírou porodnosti na jednu evropskou ženu – tedy stěží tolik, aby byla zachována naše společnost a kultura. Někteří tohoto čísla využívají, aby mohli ženám říkat, co mají dělat se svými těly. Upřímnost Zsuzsy Rózsavölgyi občas popíchne, občas dokáže udeřit velkou silou, zatímco v mezičase na jevišti vytváří otevřený a rovný prostor, ve kterém je odlišnému smýšlení věnována absolutní svoboda a povzbuzující autonomie.” (Orsolya Bálint, kritička) 

Zsuzsa Rózsavölgyi zkoumá ženské tělo, jeho roli v dnešní společnosti a jeho aspekty úspěšnosti a neúspěšnosti. Odkrývání tabu a osobní zpovědi o tom, co znamená žít v ženském těle v přednáškově–performativním sólovém projektu. 

'Východiskem pro můj sólový projekt je myšlenka, že mé vlastní tělo je komunikací samo o sobě a o sobě samém. Vše, co je potřeba dělat, abych vykomunikovala nějaký smysl, je zkrátka existovat. Velikost, barva, vůně, stav mého těla a především jeho pohlaví, vykomunikuje kontext, ve kterém existuji, postavu a roli, kterou na sebe vezmu. Co vidíte, když na jevišti vidíte ženské tělo? Co ženské tělo sděluje? A jak bychom sdělení tohoto ženského těla mohli přetransformovat?' (Zsuzsa Rózsavölgyi) 

Hravý a humorný vlastnoručně vyrobený sólový projekt Zsuzsy Rózsavölgyi obsahující krátké videonahrávky o různých společenských aspektech ženského těla a ženských rolí, zkoumá společenská omezení a kastraci ženské přirozenosti reklamou, mediální manipulací, tradicí nebo pouhou hloupostí. Forma inscenace je prostá a intimní, vše se odehrává pohybem a tancem prostým jakéhokoli přikrášlování, což nám dává pocit, že i my bychom mohli s našimi nedokonalými těly stát na jevišti s ní a jejími myšlenkami. Předvedením rolí moderní ženy se dostaneme k zásadní problematice: nabídneme svou biologickou schopnost do služeb společnosti a zlepšíme současnou evropskou míru porodnosti – 1.7 – nebo necháme budoucnost Evropy vyřešit imigraci?

Koncept a choreografie: Zsuzsa Rózsavölgyi
Hudba: Ryan Seaton
Animace: Viktor Vicsek
Světla: Zoltán Nagy
Produkční manažer: Dóra Trifonov
Produkce:SÍN Culture Centre

Trailer: vimeo.com/194012352

Podpořili: National Cultural Fund of Hungary, MU Theatre, Budapest Municipality, Baryshnikov Arts Centre, Staféta, Füge Production, BVA 
Tento projekt byl realizovaný v rámci Staféta, programu města Budapešť.

Zsuzsa Rózsavölgyi studovala na Salzburg Experimental Academy of Dance a v Performing Arts Research and Training Studios v Belgii. Své vlastní choreografie vytváří již 10 let. V letech 2004-2009 byla členkou Rosas a spolupracovala s mnoha váženými choreografy a umělci, mezi jinými i s Davidem Zambranem, Thomasem Hauertem, či Thierry de Meyem. Ve svých inscenacích často spolupracuje s výtvarnými umělci a užívá digitální technologie. Je aktivní pedagožkou. Na základě svých studií na School of Creative Coaching při své pedagogické práci uplatňuje jak techniky coachingu tak své zkušenosti jako taneční umělkyně.