Láska nebo dokonalá fotografie?

14.1.2022, 20:00 – 5.3.2022, 21:20

Už jen čtyřikrát máte možnost vidět na Nové scéně inscenaci Human Locomotion. Silný příběh o lásce, kdy ve středu milostného trojúhelníku stojí americký fotograf Eadweard Muybridge. V polovině 19. století bylo jeho snem fotograficky zachytit objekt v pohybu a dokázat tak, že kůň má při běhu v jeden okamžik všechny čtyři nohy ve vzduchu. Sice se mu to podařilo, ale protože své práci obětoval vše, ztratil lásku. Tato inscenace režijního dua SKUTR, které od příští sezóny povede činohru Národního divadla, přináší propojení tance a činoherního herectví. Hlavní roli hraje Marek Daniel. Hrajeme 14. a 15. ledna, 4. a 5. března 2022.

Cena vstupenky: od 390 Kč
Láska nebo dokonalá fotografie?
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Ambiciózní projekt režisérského tandemu SKUTR se zabývá světově známým a pro vývoj fotografie a filmu velmi významným fotografem Eadweardem Muybridgem, který vynalezl chronofotografii, rychlou závěrku, zoopraxiskop....

Umělec i geniální vynálezce Muybridge pocházel z Anglie, ale proslavil se ve Spojených státech. Díky vynálezu rychlé závěrky rozřešil sázku bohatých obchodníků, zda má kůň ve cvalu v některém okamžiku všechny čtyři nohy ve vzduchu. Muybridge byl posedlý zachycením světla a ovládnutím pojmu času. Podařilo se mu zachytit do té doby nezachytitelné a díky pokusům se záznamem pohybu je možné ho vnímat i jako předchůdce filmu, byť v jeho éře ještě neexistoval celuloidový pás. Byl oddán práci, ale zanedbával svou mladou ženu, která hledala útěchu v nevěře. Milostný trojúhelník skončil tragicky, Muybridge svého soka zastřelil, ale při soudu byl osvobozen pro důvodné zabití.

Vizuálně silné obrazy, které mluví tancem a pohybem, sugestivní hudba, light design, scénografické detaily - vyprávíme příběh Eadwearda Muybridge po svém. To je Amerika 19. století přetavená do divadla 21. století.

Partnerem inscenace je Národní technické muzeum
Fotograf inscenace: Marek Volf
Premiéra 6. února 2014
Přibližná délka představení: 1 hodina a 20 minut, hraje se bez přestávky.

Režie: SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský)
Choreografie: Jan Kodet
Scéna a kostýmy: Jakub Kopecký
Asistent výpravy: Jana Morávková
Hudba: Petr Kaláb
Projekce: Lunchmeat , Jakub Kopecký
Asistent choreografie: Zuzana Hrzalová, Pavel Knolle

Vhodné pro diváky od 15 let.

Ohlasy z médií

„Inscenace je vizuálně silná, vše v ní je organicky propojené, ať už videoprojekce, světelný design, velmi výtvarné scénografické pojetí či kostýmy inspirované dobou, v níž se příběh odehrává. … Zásadní události Muybridgeova života se rozvíjí v poetických obrazech, které navozují atmosféru, pocity a intenzivní emoce. Každý stěžejní moment se rozprostře do delšího úseku. Jako by se na chvilku zastavil čas a v tom bezčasí se už rozvíjí jen čisté a působivé emoční rozpoložení postav. Přesto ani na okamžik neztrácí inscenace na svém tempu. Human Locomotion není zdaleka jen obyčejným vyprávěním o životě jednoho člověka, ale rozehrává výjimečně podmanivé divadlo plné metafor, fantazie a mnohovrstevnatých obrazů.“ (Johana Mücková, ČT24.cz)