Výstava orchidejí v Botanické zahradě hl.m. Prahy

2.3.2018 – 25.3.2018, 23:59

Trojská botanická zahrada připravuje nejočekávanější událost této sezony. Skleník Fata Morgana již za měsíc ovládnou tropické orchideje. Výstava se tentokrát ponese v asijském stylu.

Fascinují vás orchideje? Nechte se okouzlit jejich křehkou krásou a rafinovanými tvary na nejočekávanější akci letošní sezony – výstavě tropických orchidejí v trojské botanické zahradě. Těšit se můžete jak na krásné zástupce vzácných přírodních druhů, tak i na nenáročné hybridy, jež dlouhodobě vládnou žebříčkům oblíbenosti pokojových rostlin. Na pozadí zelených expozic vyniknou originální květinová aranžmá v asijském stylu. Ta již tradičně připravují studenti z České zahradnické akademie Mělník. Výstava se koná od 2. do 25. března, otevřeno bude denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin. Chybět nebude ani doprovodný víkendový program, aranžovací workshop, poradna našich odborníků i prodej rostlin.

Výstava orchidejí patří každoročně k nejnavštěvovanějším akcím, které Botanická zahrada hl. m. Prahy pořádá.
„V loňském roce přišlo květy orchidejí obdivovat rekordních 20 250 návštěvníků. Pro velký zájem veřejnosti i lepší komfort prohlídek skleníku jsme se rozhodli
v letošním roce výstavu o týden prodloužit,“
říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Návštěvníci se tentokrát přenesou až do jihovýchodní Asie, konkrétně do Thajska, Vietnamu, Malajsie, na ostrovy Filipín a Indonésie. Dozvědí se zajímavosti o přírodě a kultuře těchto zemí,  a to díky spolupráci botanické zahrady a pražských ambasád členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations), které je regionální mezinárodní organizací, založenou v roce 1967. Ty výstavu podpoří fotografiemi a různými dekoračními předměty.

Botanická zahrada hl. m. Prahy má ve svých sbírkách přibližně 2200 druhů orchidejí. Výstava představí více než tisíc rostlin – jak přírodních druhů, tak i komerčních kultivarů. Chybět nebudou oblíbené rody Phalaenopsis, Dendrobium či Vanda, ale ani mnohé méně známé rody
a druhy.

„Mezi nejobdivovanější orchideje patří bezesporu druh Vanda coerulea, rostoucí v severovýchodní Indii, Myanmaru, horském Thajsku a jižní Číně. Milovníky orchidejí fascinuje svou neobvyklou modrou barvou květů. Je to citlivý druh, který se v komerčním prodeji objevuje poměrně vzácně. Naproti tomu větší a mohutnější modře kvetoucí rostliny s dlouhými listy, které se prodávají v květinářstvích, jsou různé šlechtěné křížence,“ vysvětluje Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin.

Proč botanická zahrada vystavuje kultivary? Tyto složité křížence byly vyšlechtěny na odolnost
v interiérech, co nejdelší dobu kvetení, bohatství, velikost a barvu květů, také se pěstují lépe
v pěstírnách. Původní druhy jsou většinou náročnější, nepěstují se ve velkém, na výstavě jsou tedy tou pověstnou třešničkou na dortu či šperkem na večerních šatech.

Pro návštěvníky, kteří podlehnou kouzlu orchidejí, je opět připraven prodej v zásobním skleníku, který zajišťuje společnost Pokojovky.cz. K dispozici bude široký sortiment kultivarů
i původních druhů orchidejí dovezených přímo z Nizozemska, zkušení prodejci doporučí vhodné rostliny začátečníkům i pokročilejším pěstitelům.

Partnerem výstavy je společnost FORESTINA s.r.o.