Podivuhodné cest Julese Verna - Laterna magika

10.3.2018, 14:00 – 11.3.2018, 18:45

Rodinné představení Podivuhodné cesty Julese Verna vzdává hold slavnému spisovateli. Odlehčená inscenace, komedie, groteska. Tak by se asi dal nejlépe definovat příběh, který před několika lety vytvořil režisér David Drábek fascinovaný klukovským světem dobrodružství.

Podivuhodné cest Julese Verna - Laterna magika
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Scénář: Markéta Bidlasová, David Drábek
Režie: David Drábek
Scéna: Jakub Kopecký
Kostýmy: Simona Rybáková
Hudba: Darek Král
Choreografie: Martin Pacek
Pohybová spolupráce: Henrieta Hornáčková
Projekce: Jakub Kopecký, Šimon Koudela
Světelný design: Daniel Tesař
Fotograf: Martin Šandera
Asistent choreografie: Zuzana Hrzalová, Pavel Knolle
Asistent režie: Kristian Mejstřík




V Podivuhodných cestách Julese Verna se setkáváme se svérázným týmem filmařů, kteří se na počátku 20. století snaží, s úspěchy i mnoha karamboly, natočit film na motivy Tajuplného ostrova. Když na natáčení dorazí i manželé Vernovi, naberou události rychlý spád. Jak se do jednoho příběhu může zaplést skupina pařížských četníků, stádo paviánů, mluvící papoušek, kapitán Nemo a svět podmořských živočichů? Heslem večera je: hlavně ne vážně!

Projekt má svůj inspirační zdroj ve slavných románech Julese Verna, především pak v Tajuplném ostrově. Děj inscenace je situován do prvních desetiletí 20. století, do éry pionýrů filmového průmyslu. V jednom z průkopnických ateliérů tohoto ve své době nového a pokrokového média se odehrává natáčení našeho příběhu, do kterého zasáhne i stárnoucí spisovatel a jeho manželka.

Prostředí je inspirované skutečným filmovým ateliérem, který jako první prototyp postavil na začátku století Thomas Alva Edison. Jdeme cestou originální estetiky, která nečerpá z dobových ilustrací, netradičního pojetí světa oblíbených románových postav.

Vhodné pro publikum od 9 let.

Premiéra 19. února 2015

Přibližná délka představení včetně přestávky: 1 hodina a 45 minut, jedna přestávka 20 minut.

Děkujeme za podporu Národnímu technickému muzeu.